Olin näköjään unohtanut, kuinka kiireistä on kuulua hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon. Kokousta ja palaveria pukkaa koko ajan tavallisten töiden lisäksi. Viime päivät olen todellakin juossut paikasta toiseen, ja jos syömään on ehtinyt laisinkaan, niin ruoka on pakko hotkia, ja kuitenkin ib koko ajan jonkun minuutin myöhässä joka paikasta.

Välillä asioiden hoito tuntuu myös tuskaisen takkuiselta, mutta sitten taas kaikki sujuu kuin tanssi. Iloiseksi tekee myös tämän tapaiset STT:n uutiset: Suomi aikoo luopua ns. B-oleskeluluvista, jotka eivät anna oikeutta tehdä työtä. Oleskelulupaan halutaan jatkossa aina mukaan työnteko-oikeus. Eli hallituksessa hoidetaan nyt oikeasti monia niitä asioita, joista suu vaahdossa paasasimme oppositiossa, mutta mitään ei silloin tapahtunut.

Toinen iloinen asia oli siviilipalveluajan lyhentäminen kuukaudella, jotta rangaistuksenomaisesta 13 kuukauden ajasta lopultakin päästään. Nyt toivottavasti ei enää vaikeuteta niin paljon esimerkiksi opiskelijoiden elämää ylipitkällä sivariajalla.

Ministeri Brax puolestaan on laittanut pyörät pyörimään, jotta kiskurinomaisiin pikavippeihin saataisiin tolkkua. Tätä projektia tuen aktiivisesti talousvaliokunnassa.

Ministeri Väyrysen kanssa kävimme intensiivisiä keskusteluja uuden kehityspoliittisen selonteon linjauksista ja kyllä siihen tuli myös toivomiamme painopisteitä. Juuri kovimman väännön aikoihin osallistuin Åbo Akademin SF-klubbenin ja Attacin järjestämään kehy-paneeliin, jossa isänikin oli mukana. Oli aika kotoinen olo, kun olen entinen SF-klubbenin jäsen ja nykyinen Attacin jäsen.

Tänäänkin jatkoimme samasta aiheesta vetämässäni kansainvälisessä HIV:in ennaltaehkäisy seminaarissa. Tuntui hyvältä, kun Väestöliiton Hilkka Vuorenmaa iloisena esitti, kuinka HIV:in ja AIDS:in ennaltaehkäisy on nyt hallituksen kehityspolitiikassa yhtenä painopisteenä. Meidän eduskunnan väestöryhmän tehtävistä on siis jälleen yksi hoidettu. Itse seminaarin painavin ja mieleenjäävin puheenvuoro oli Positiiviset ry:n projektikoordinaattori Kari Tuhkaisen omakohtainen kertomus siitä, miten HIV-tartunnan saaneiden seksuaalivalistusta laiminlyödään myös meillä Suomessa. Meillä ei ole luontevaa terveydenhoidossa keskustella potilaan seksielämästä ja miten hän voisi jatkaa sitä turvallisesti.
Tiesitkö muuten, että maailmanlaajuisesti raskauteen liittyvät komplikaatiot ovat 15-19-vuotiaiden tyttöjen yleisinkuolinsyy? Tai että 15-24-vuotiaan tytön todennäköisyys saada HIV-tartunta on kolme kertaa suurempi kuin samanikäisen pojan. Tai että maailman lukutaidottomista (850 miljoonaa) 70 % on naisia. Eilen naisten asema ja lasten terveys oli myös esillä sekä tapaamisessani Imetyksen tuki ry:n kanssa kuten myös Tansaniaan lähtevän naisryhmän kanssa. Olen marraskuussa lähtemässä ainoana kansanedustajana Tansaniaan pohtimaan sikäläisten naisten vaikutusmahdollisuuksia. Imetyksestä päätimme järjestää tapahtuman eduskuntaan, kun imetyksen viikko alkaa seuraavan kerran.

1011749.jpg

Tämän lisäksi ovat energia-asiat olleet kovasti esillä tietenkin valiokuntaani liittyen ja kuulimme m.m. tänään Motivaa energiansäästöstä. Viime maanantain vietin myös tavallaan energiapolitiikan puitteissa, kun teimme sateessa metsäretken Vehmaalla Metsäkeskuksen vieraana ja agendalla oli m.m. energiapuun saatavuus. Puuta selvästi kasvaa nyt todella paljon, kunhan metsänomistajat hoitaisivat istutuksen ja taimien hoidon sovitulla tavalla. Kysyin myös metsien ja soiden ojituksesta ja niiden vaikutuksesta vesistöjen rehevöitymiseen. Vastaus oli, että ravinnepäästöjä pyritään vähentämään, mutta selvästi eteneminen tuntuu vaikealta.