Tämä oli taas kerran tehokas kokousmatka. Saavuin yöllä kello kolme hotelliini, ja seuraavana aamuna aloitimme kokouksen 9.15. ja kokous jatkui suoraan aina ilta yhdeksään asti. Seuraavana päivänä aloitimme kello 9 ja lopetimme illalla kuuden paikkeilla. Viimeisenä päivänä aloitimme taas kello 9, kokous loppui kello 14 ja kello 14.20. auto vei minut lentokentälle. Eli eipä tälläkään kertaa jäänyt paljon aikaa nauttia ihanasta Istanbulista ;o). Perjantai-iltana kävelin kuitenkin Taksim-alueella, ja matkustin museoratikalla ruuhkaisella kävelykadulla. Tunnelma siellä oli tiivis ja elävä.

Lauantaina 14.11. ehdin siis  vielä nipin napin osallistumaan Itä-Euroopan ja Keski-Aasian parlamentaarikkojen foorumiin samasta aiheesta, mitä konferenssi pitkälti käsitteli eli seksuaaliterveyden edistämisestä tällä alueella.
Läsnä oli 22 kansanedustajaa seeuraavista maista: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kasakstan, Kirgistan, Liettua, Moldova, Romania, Venäjä ja Tadjikistan. Eli oli aika mielenkiintoista olla mukana suomalaisena. En ole esimerkiksi tottunut siihen, että vieressäni istuva mieskollega ottaa vesipullon kädestäni, avaa sen ja kaataa lasiini, vaikka olisin hyvin pystynyt siihen itse ;o). Eli tällaista naisten palvelemista emme useinkaan harrasta Suomessa, mutta naisia kohdellaan muuten paremmin Suomessa kun melkein missään muussa maassa. UNICEF:in edustaja kertoi minulle, kuinka alentavalla tavalla näissä Itä-Euroopan maissa esimerkiksi lääkärit saattavat kohdella raskaana olevia naisia. Medikaalinen hoito ja äitikuolleisuus ovat kyllä parantuneet selvästi, mutta henkisellä puolella tasa-arvo ontuu pahasti. Otin esiin tämän keskustelussa, ja kysyin myös lisää romanien kohtelusta terveydenhuollossa.

Maahanmuuttajien väliinputoaminen terveydenhuollossa ja etenkin romanien palveluiden tarve oli UNFPA:n varajohtajan Thea Fierensin, entisen hollantilaisen kansanedustajan, viesti. Romanien mahdollisuus antaa jotakin yhteiskunnillemme paranee huomattavasti, jos heidät sisällytetään terveydenhuoltoomme ja yhteiskuntaamme. Hän ymmärsi hyvin, että tämä on arka alue, kun puhutaan niin suurista ihmisluvuista, jotka eivät helposti työllisty tämän pöydän ympärillä olevien edustajien maissa. Meidän pitää olla avoimempia. Samaten hän taaskerran painotti kuinka tärkeää on nuorten todellinen mukaan ottaminen päätöksentekoon.

Aktiivinen isyys on vielä todella kaukana monessa maassa, ja kun kerroin oman sukupolveni suomalaisten miesten tavasta osallistua perheensä tekemisiin ja lastenhoitoon, naisten ihastus oli suuri. Paikan päällä täällä oli kuitenkin yksi UNFPA:aan kuuluva aasialainen isä kaksivuotiaan tyttärensä ja vaimonsa kanssa. Tämä isä kohteli tytärtään hellästi ja ihailevasti ja esimerkiksi piti häntä sylissään koko illallisen ajan.

Nikolai Botev UNPA:n aluejohtaja Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa:
Tämä alue johti maailman aborttitilastoja 15 vuotta sitten. Etenkin Venäjän luvut olivat todella korkeat. Äiti- ja lapsikuolleisuus olivat korkealla, ja elinajanodote lyheni tällä alueella. 90-luvun alussa syntyvyys aleni kovasti alle yhteen. Venäjällä äitien ikä oli todella nuori. Minun kanssani samanikäiset venäläiset naiset olivat usein saaneet lapsensa alle 20-vuotiaina. Aborttiluvut ovat puolittuneet viimeisinä 15-vuoden aikana. Äitikuolleisuus oli vähentynyt huomattavasti vaikka Keski-Aasiassa tähän asiaan pitää panostaa vielä lisää. Palveluiden saatavuus on parantunut. Nuorisotyössä alue oli edelläkävijöitä ja Y-peer toiminta alkoi täällä. Valitettavasti HIV/AIDS-epidemia on edelleen kontrolloimaton tällä alueella.

Liettualainen kansanedustaja kertoi heidän terveydenhuollolleen olevan iso ongelma, että liettualaiset lääkärit ovat haluttuja esimerkiksi pohjoismaissa, jolloin heidän on vaikea pitää lääkäreitä kotimaassaan töissä. Katolilaisuus on myös vahva voima heidän maassaan, mikä vaikeuttaa esimerkiksi seksuaalivalistusta nuorille. Maassa ei ole modernia seksuaaliopetusta, koska katolinen kirkko estää tämän. Myös homofobia on yleistä maassa.

Bulgarialainen EU meppi kertoi huomanneensa, että kun seksualirikoksen uhri on lapsi, niin rangaistus on pienempi kuin jos uhri on aikuinen. Hän kertoi myös, että naisilta kysytään työhaastatteluissa, että aikovatko he saada lapsia ja lastentekoa suunnittelevia syrjitään. Liettualainen edustaja otti esiin, ettei Kazakstanissa saa avioeroa ennenkuin nuorin lapsi on vuoden ikäinen. Kazakstanin edustajan vastaus oli, että katolisissa maissa ei saa ollenkaan avioeroa. He haluavat suojella avioliittoa. Jäin miettimään, että saako avioeroa silloinkaan, jos perheessä on väkivaltaa.

Yritin vastata esiin nostettuihin ongelmiin kertomalla Suomen kokemuksista esiintuoduissa ongelmissa. Kerroin lakivaliokunnan ja oikeuministeriön työstä liittyen pedofiliaan, seksin ostoon ja lähisuhdeväkivaltaan. Lakivaliokunnalla oli äskettäin TANE:n kanssa järjestetty prostituutioseminaari, josta kerroin lyhyesti. Eli vertailin Ruotsin ja Suomen kokemuksia kahdesta eri tavasta kieltää seksin osto. Suomessahan seksinosto on kielletty, jos kaupassa on välikäsiä eli parittaja tai ihmiskauppaa, kun Ruotsissa kaikki seksinostaminen on kielletty, kuten nyt myös Norjassa. Kerroin myös Suomen terveysopista, johon kuuluu seksuaalikasvatus. Yritin valaista meidän työmarkkinoiden vaikeuksia liittyen vanhemmuudenkustannusten jakamiseen työnantajien kesken ja muutenkin työn ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeuksista sekä yrityksistä helpottaa sitä.