1251187877_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Eduskunnan istuntotauko päättyy kohta, ja olen parhaillaan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa valmistautumassa syksyn koviin poliittisiin teemoihin: budjettiin ja vuodenvaihteessa eteen tulevaan ydinvoimapäätökseen.

Istuntotaukojen aikana kansanedustajien ohjelmassa on lomailun, päivänpolitiikan seuraamisen ja paikallisten tilaisuuksien lisäksi usein Suomen kiertämistä. Istuntotauolla ehtii käydä sellaisissa paikoissa, joissa ei muuten oikein ehdi käydä. Perinteisesti ainakin valiokunnat ja eduskuntaryhmät järjestävät kesäkokoukset. Omassa ohjelmassani ovat myös esim. Vihreän hallitusryhmän kokous, johon olen osallistunut jo vuosia, koska olen kuulunut ryhmän puheenjohtajistoon, ja nyt myös lakivaliokunnan puheenjohtajana. Myös Alkon hallintoneuvosto, jonka jäsen olen, järjesti oman kesämatkan (yllä oleva kuva on sieltä). Mitä useammassa tehtävässä on, sitä enemmän näitä kesätilaisuuksia tulee.

Talousvaliokunta järjesti maakuntamatkan Etelä-Savoon heinäkuun lopussa. Tutustuimme Pursialan voimalaitokseen, maakunnan rahoitusmarkkinatilanteeseen ja kuntien rahoitustilanteeseen Savonlinnan tilanteen kautta. Lopuksi kuulimme Mikkelin ammattikorkeakoulun johtaja Veli-Matti Mäkelän mielenkiintoisen esitelmän ilmastopolitiikasta maakunnan näkökulmasta.

Hänen mukaansa kirkonkyliin pitäisi toteuttaa pienimuotoista kaukolämpö- ja CHP-sähköntuotantoa biomassalla, kuten esimerkiksi puulla. On hullua tehdä sähköllä toimivia lattialämmityksiä
kosteisiin tiloihin ja ilmastointeja kaukolämpökohteisiin, niin kuin nyt tehdään koko ajan kerrostaloissa. UPONOR:illa muun muassa olisi vaihtoehtoja, joilla voidaan tehdä tällaiset lattialämmitykset vesikiertoisiksi.

Hallitusryhmän kesäkokous pidettiin elokuun alussa Loviisassa. Tämä rauhalliseksi ja kiireettömäksi kaupungiksi itseään tituleeraava kaupunki on tunnettu paitsi lähellä sijaitsevista ydinvoimaloistaan, niin myös kauniista rakennuksistaan. Vanhaa puutaloperinnettä kunnioitetaan: joka syksy pidetään valtakunnalliset perinne- ja korjausrakentamisen päivät ”Wanhassa Wara Parempi”. Päivät keräävät kaupunkiin vuosittain yli 7000 vierailijaa.

Hallitusryhmän kesäkokouksen ensimmäisen päivän ohjelmassa korostuvat Loviisan kaupungin henkeen sopivasti slowcity-ajattelun keskeiset teemat eli verkkaisuus, ihmisen mittaisuus, kaunis ympäristö ja hyvä ruoka. Paikallisista vihreistä mukanamme oli mm. Loviisan valtuutettu ja Loviisan seudun vihreiden puheenjohtaja Sonja Ilvetsalo-Koskinen. Hän oli todella mukava uusi tuttavuus ja luotan kovasti siihen, että hän saa lisää vihreitä kollegoja kohta järjestettävissä uuden Loviisan kunnallisvaaleissa. 

Vierailun aikana kävimme myös Ruotsinpyhtään vihreiden Timo Noroviitan johdolla tutustumassa saareen, joka olisi yksi mahdollinen paikka Fennovoiman havittelemalle uudelle ydinvoimalalle.