Osallistuin jokin aika sitten Turun  kaupunginkirjaston Studiossa, Eurooppatiedotuksen yhteistyössä Ruotsin suurlähetystön  kanssa järjestämään seminaariin, jossa pohdittiin EU:n Itämeri-strategiaa.  Aiheena oli erityisesti  Itämeren ympäristöhaasteet ennen muuta Saaristomeren kannalta ja Ruotsin EU-puheenjohtajuus ja uusi Itämeri-strategia. Euroopan unionin komissio julkaisi kesäkuussa ensimmäisen  Itämeri-strategian ja  toimintaohjelman, joilla pyritään muun muassa parantamaan Itämeren alueen  ympäristöä ja kilpailukykyä. Ruotsi on asettanut Itämeri-strategian EU-puheenjohtajuutensa keskeiseksi  hankkeeksi.

Minun lisäkseni keskustelussa olivat mukana muun muassa Itämerisuurlähettiläs Jari Luoto ulkoministeriöstä, Ruotsin ympäristöministeriöstä Departementsråd Jon Kahn. Suurin yllätykseni tässä keskustelussa oli näiden kahden miehen vakuuttava argumentaatio sen puolesta, ettei kauheasti paukkuja kannata laittaa oman Itämeren budjettimomentin puolesta, vaan tärkeintä on ohjata uudella tavalla oikeasti suuria EU:n rahoja rakennerahastoissa, maataloustuissa y.m. Esimerkiksi Ville Itälän puheet vaikuttivat vähän hassuilta näiden puheenuorojen jälkeen.

Kokoustaminen ruotsalaisten kanssa on muutenkin lisääntynyt nyt Ruotsin EU-puheenjohtajuuden takia. Olin äsken Tukholmassa EU-maiden lakivaliokuntien puheenjohtajien tapaamisessa, jonka teemana oli ihmiskauppa. Loppujen lopuksi saimme hyvän selonteon Ruotsissa ilmeisen hyvin toimivasta seksinoston täyskiellosta. Tämä yllätti ja ehkä myös vähän närkästytti Luxemburgin ja Italian edustajia. Minusta keskustelumme oli hyvä ja harvinaisen elävä ilman valmiita kirjoitettuja puheenvuoroja, jolloin keskustelu oli spontaania mielipiteen vaihtoa.

Olin Ruotsissa myös seminaarissa heidän täyskiellon kokemuksista ja lopputulos on ollut paljon parempi kun mitä odotettiin. Koko raportti valmistuu huhtikuussa, mutta jo nyt näyttää siltä, että lain kritiikki on kovasti laantunut, kun tuloksia on alkanut näkyä. Poliisi kehui kovasti lakia, mm. siksi että ennen kuin he yrittivät saada parittajaa tai ihmiskaupan tekijää tuomituksi, niin prostituoiden sana parittajien sanaa vastaan ei riittänyt oikeudessa. Nyt ostajilla on intressi auttaa poliisia todistamalla oikeudessa. Tämä on osoittautunut vahvaksi tueksi prostituoitujen sanomalle. Itse seksin ostaminen on myös selvästi vähentynyt Ruotsissa.

Poliisin johto myös sanoi, ettei toiminta voi hävitä maan alle, sillä myyjäthän haluavat, että ostajat löytävät heidät, ja silloin kyllä poliisikin löytää myyjät. Poliisi seuraa nettiä ja löytää sieltä kauppapaikat. Valitettavasti emme siis saa tätä koko Ruotsin raporttia ennen kuin lakivaliokunta käsittelee kotimaisen selontekomme osittaisesta seksinostokiellosta, jonka pitäisi valmistua lähiaikoina. Tähän selontekoon liittyen lakivaliokunta yhdessä TANEn kanssa jäjestää seminaaria eduskunnassa 5.11.

Olen pian lähdössä taas tapaamaan näitä kollegojani Brysseliin. Turussa tapasin nuoria pohjoismaisia maahanmuutajanaisia jokin aika sitten Daisy Ladies-yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa. Tässäkin tilaisuudessa, kuten niin monessa muussakin viimeaikoina, työkieli oli englanti ja olenkin nyt ensimmäisen kerran sitten lukioaikojen ruvennut taas opiskelemaan englantia tullakseni entistä vakuuttavammaksi englanninkielellä ;o).

Äidinkieltäni, eli ruotsia, olen myös saanut käyttää paljon julkisesti viimeaikoina. Uusi kokemus on ollut ruotsiksi esiintyminen suomenkielisille opiskelijoille, jotka opiskelevat ruotsia. Olen jo puhunut sekä tuleville juristeille että lääketieteellisen  kurssilla, jonka otsikko oli Skärgårdsmedicin och kultur.