Seuraavana seuraajaehdokashaastattelussani on Saska Tuomasjukka. Hänestä ei voi olla pitämättä! Saska on niin sympaattinen ja sinut itsensä kanssa, että tiedän hänen saavan nopeasti tärkeän roolin seuraavassa vihreässä eduskuntaryhmässä. Kaikissa työyhteisöissä tarvitaan vahvoja ihmisiä, jotka pystyvät eläytymään muiden tunteisiin ja löytämään ratkaisuja, jotka tyydyttävät kaikkia. Uskon, että Saska on juuri tällainen me-hengen rakentaja, joka saa kaikki iloisemmiksi ja paremmiksi ihmisiksi. Saskan tieteellinen ja taloudellinen osaaminen ovat niin itsestään selviä, etten niistä muuta sano kuin, että terveellinen ravinto on edellytys parempaan elämään ja sillä alalla Saska on tietenkin guru. Toivon, että näissä vaaleissa alkanut ystävyyteni Saskan kanssa jatkuu todella kauan sillä Saskan tapaisia ihania ihmisiä on valitettavan harvassa.

Tässä Saskan vastaukset kysymyksiin:

Mitä pidät kuluneen vaalikauden parhaana vihreänä saavutuksena?

Vihreät ovat vihreitä, koska luonto on meille kaiken lähtökohta. Siksi olen iloinen, että Vihreät ovat hallituksessa onnistuneet pitämään ympäristön puolta. Koskiensuojelulain olisivat olleet valmiit avaamaan lähes kaikki muut, mutta Vihreiden ansiosta Kollaja kesti ja Iijoki virtaa vapaana. Selkämeren kansallispuiston eteen teimme hartiavoimin töitä, välillä jopa oikoen muiden varsinaissuomalaisten edustajien virheellisiä käsityksiä puiston aiheuttamista rajoituksista paikallisten ihmisten elämään. Erittäin tärkeää oli myös turpeen verotuksen nosto. Sen ansiosta vesistöjä tuhoava ja ilmastoa kuormittava energiamuotoa saadaan toivottavasti pikku hiljaa ajettua alas. 

Myös sosiaalipuolella Vihreät olivat kokoaan tärkeämmässä roolissa. Isäkuukauden pidentäminen, maksuttoman päivähoidon jatkuminen ja pienimpien sosiaalietuuksien korotus sekä niiden sitominen indeksiin ovat pieniä mutta merkittäviä askelia tasa-arvoisemman maailman puolesta.

Missä meni pahimmin metsään?

Emme saaneet turpeen erityiskohtelua loppumaan, vaan sitä tuetaan edelleen veronmaksajien varoilla 100 miljoonalla vuodessa. Summa on muuten sama, joka kipeästi tarvittaisiin Etelä-Suomen metsien suojeluohjelman toteuttamiseen. Itämeren suojeluun emme pystyneet saamaan riittävästi varoja, eikä jätevesiasetuskaan uudessa muodossaan vielä tarpeeksi vähennä vesistöjen pilaantumista.

Työn ja sosiaaliturvan yhdistäminen – eli perustulo – ei edennyt odotusten mukaan. Myös perusturvan tason nostoon oli selkeä tarve, mutta ei riittävästi halua muissa puolueissa.

Kaikki  tappiot johtuivat käytännössä siitä, että jos on 15 % ministerinsalkuista ei voi voittaa 100 % taisteluista. Tarvitsemme vahvemman mandaatin äänestäjiltä!

Mitä olisit itse tehnyt toisin?

Olisin ennakoinut ydinvoimapäätöstä, ja kertonut kannattajillemme vielä selvemmin, että hallituksen jättäminen ei auta puhtaamman luonnon puolustamista lainkaan. Olisin myös vaatinut pontevammin rahoitusta ympäristöystävällisempään maatalouteen, esimerkiksi korvamerkityllä luomutuotannon rahoituksella. Tämä olisi edistänyt myös eettisempää eläinten pitoa merkittävästi.

Millainen tiimipelaaja sinusta tulisi vihreään eduskuntajoukkueeseen?

Olen yrittäjä ja tutkija. Asioiden vieminen eteenpäin vaatii taustojen selvittämistä ja analysointia. Kun tavoitteet ja toimet ovat selvät, pitää työnjako olla yhtä lailla kirkas. Vaikka minulla on vahvat mielipiteet silloin, kun tunnen alueen, olen myös hyvä kuuntelmaan muita ja sovittelemaan erilaiset kannat yhteen porukan parhaaksi. Tärkeintä on kaikkien sitouttaminen yhteisten tavoitteiden taakse.