1089623.jpg 1089624.jpg

Eilen tein kaikkeni innostaakseni tansanialaisia siskojani osallistumaan ja vaikuttamaan maansa tulevaisuuteen. Halusin madaltaa kynnystä politiikkaan osallistumiseen. Näköjään tämä naisten liikaa itseltään vaatiminen ja mokaamisen pelko on kansainvälinen ongelma. Yritin rohkaista ja sanoa, että tekemällä oppii, eikä poliitikon tarvitse itse tietää kaikkea. Pitää osata ja uskaltaa kysyä myös "tyhmiä" kysymyksiä, ja antaa oman elämänkokemuksen pohjalta poliittisiin valintoihin leveyttä ja syvyyttä. Meitä kaikkia tarvitaan päätöksenteossa, miehiä ja naisia, köyhiä ja rikkaita sekä nuoria ja vanhoja.

Täällä Tansaniassa on valitettavasti vain vielä Suomea vaikeampaa edetä politiikassa, ellei ole itse rikas tai saa taloudellista tukea joltain rahakkaalta. Kun ehdotin heille naisten yhteisiä paneeleja, joihin he kutsuisivat mediaa, niin he vastasivat, että toimittajat vaativat rahaa tullakseen paikalle. Heillä ei myöskään ole naistenlehtiä kuten meillä. Kolumneista sitä vastoin saa jopa palkkion lehdiltä, mutta täällä kirjoittamisen kulttuuria ei ole. Ehdotin heille kirjoittamisworkshoppeja, media- ja esiintymiskoulutusta ja naisten lehden perustamista. Pääasia on, että naiset toimivat yhdessä ja yli puoluerajojen, mikä ei ole ihan helppoa, kun käytännössä yksi puolue dominoi päätöksentekoa.

Maaseudulla olevien naisten tavoittaminen on todella haastavaa. Siellä pitäisi mennä terveyskeskukseen ja koulujen leikkikentille puhumaan naisille. Naisille suunnatut radio-ohjelmat voisivat myös olla hyvä kanava. Täällä on mukana muutamia vahvoja nuoria naisia, joita olen jo alkanut ihailemaan, ja jotka herättävät toivoa. Yksi heistä on musliminainen Dhalia. Sitten on Regia, joka on menettänyt toisen jalkansa, mutta jonka itsetunto ja sydän ovat todella paikallaan. Nämä kaksi naista ovat ihmeen vahvoja, vaikka heidän lähtökohtansa eivät ole helpoimmasta päästä. Vieruskaverini Mayrose on myös ihanan innostunut ja valmis vaativaan poliittiseen toimintaan. Näissä kuvissa esiinnyn juuri näiden uusien ystävieni kanssa.