Kävin tänään Loimaan seudun vihreiden kevätkokouksessa ja tässä alla seuraa sieltä lähettämäni lehdistötiedote tuulivoimasta.

Ennen kokousta kävin tutustumiskäynnillä Pemamek oy:ssä, jossa mm. tehdään hitsausautomaatiota tuulimyllytornien valmistamiseen. Yhtiön tärkeimpiä yhteistyökumppaneita on ainakin kaikille hitsaajille tuttu ESAB. Tuttavallisemmin PEMA tulee nimistä Pentti ja Matti, jotka olivat perustaneet yhtiön vuonna 1970.

Firma tekee isoja koneidentekolaitteita, joilla tehdään siis esimerkiksi tuulimyllytorneja. He myyvät kaikkea tuulimyllytehtaan perustamiseen tarvittavaa laitteistoa. Eli jos Suomessakin lopultakin saataisiin tuulimyllyjen rakentaminen kunnolla käyntiin, niin Pemamekistä voitaisiin hankkia kaikki tarvittavat koneet. Kehittyneimpien hitsausautomaatioiden kannattavuuden aikaansaamiseksi pitäisi valmistaa vähintään 100 tornia vuodessa. Eli nyt pitäisi saada todella vauhtia tuulienergiaan, jotta täällä siirryttäisiin suoraan tehokkaimpaan valmistusteknologiaan. Keskustelimme myös tuulimyllyvaihteistoja valmistavasta suomalaisesta Moventa oy:sta, joka on juuri tekemässä uutta erittäin suurta investointia Jyväskylään.

Tehdasvierailun jälkeen kävimme vielä matkailutoimisto Vihreässä kolmiossa sekä Loimaan ammatti- ja aikuisopistossa, josta jatkoimme mukavaan lämminhenkiseen vihreään kokukseen.

Tässä siis se lupaamani lehdistötiedote:

EU:n komissio taannoisen esityksen perusteella Suomen on nostettava uusiutuvan energian osuus kaikesta kulutetusta energiasta 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Suomessa on keskitytty lähinnä taivastelemaan tavoitteen haasteellisuutta. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet asian positiiviset puolet. Vihreiden mielestä tähän velvoitteeseen on suhtauduttava mahdollisuutena.

On etsittävä uusia menestyksen tukijalkoja, kun osa Suomen perinteisistä työpaikoista on vähenemässä. Ilmastonmuutos johtaa uusiutuvan energian kysynnän valtavaan kasvuun. Uusiutuvasta energiasta on mahdollista tehdä seuraava suomalainen menestystarina, mutta mukaan on lähdettävä heti, sillä uusiutuvan energian maailmanmarkkinat kasvavat juuri nyt voimakkaasti. Esimerkiksi tuulivoiman maailmanmarkkinat ovat jo vuosia kasvaneet 20-30 prosentin vuosivauhtia. Uusiutuva energia myös työllistää jopa 2-5 kertaa paremmin kuin fossiiliset polttoaineet tai ydinvoima.

On arvioitu, että tuulivoimalla voitaisiin kattaa jopa neljännes velvoitteenjaon tavoitteista. Tuulivoima on Suomessa vielä lähes käyttämätön potentiaali. Tällä hetkellä Suomi on tuulivoiman hyödyntämisessä vanhojen unionimaiden hännänhuippu. Samaan aikaan Suomi on jo nyt esimerkiksi merkittävä tuulivoiman komponenttivalmistaja. On nurinkurista, että Suomi valmistaa tuulivoimateknologiaa lähinnä vientiin,vaikka kotimaassakin olisi runsaasti potentiaalista kysyntää.

Tuulivoima-alan viennin kehittäminen ja etenkin uusien ideoiden testaaminen ja referenssien saaminen edellyttää toimivia kotimarkkinoita. Lisäämällä tuulivoiman käyttöä Suomi samalla panostaisi alan kotimaisiin yrityksiin ja työllisyyteen. Tätä varten tulee Suomessa ottaa käyttöön syöttötariffit tuulivoimalle.