Nuoret sukupolvet ovat jo vanhempiaan taitavampia lajittelijoita. Askelia olemme jo ottaneet kaikki: metalliroskan laittaminen sekajätteeseen ei enää tunnu oikealta. Omassa lapsuudessani roskaaminen kadulle oli paha teko, mutta jätteiden lajittelusta en ollut kuullutkaan. Nyt kierrätysyhteiskuntamme on ottamassa seuraavan askeleen. Metallin, paperin, pahvin ja lasin lisäksi muovikin on ottamassa ensimmäisiä askeliaan kierrätyksen maailmaan. Olen kuitenkin huolissani siitä, että muovijäte päätyy jatkossakin poltettavaksi, vaikka ympäristön kannalta paras vaihtoehto muovijätteelle on kierrätys.

Tällä hetkellä Suomessa kierrätetään pääosin teollisuuden ja kaupan muovipakkausjätteitä. Kuitenkin Suomen muovijätteestä peräti 70 % muodostuu kotitalouksissa. Ekokem kehittää parhaillaan kotimaista muovinkierrätysprosessia, jotta kotitalouksissa syntyvästä muovipakkausjätteestä saadaan irti maksimaalinen hyöty. Samalla luodaan valmius kuluttajamuovipakkausten kierrättämiseen, jota laki edellyttää vuoden 2016 alusta. Kohta saamme kaikki kantaa myös muovisen kortemme kekoon kierrätysyhteiskunnan rakentamisessa. Jos katsoo sekajätepussiin, sisältöhän on pääosin muovia.

Kotimainen materiaalikierrätys paitsi rakentaa kierrätysyhteiskuntaa, myös estää arvokkaiden raaka-aineiden vientiä muualle. Raaka-aineena uusiomuovi on neitseellistä edullisempaa. Muovijätteestä valmistetaan uusiomuoviprofiileja, joita voidaan työstää puun tapaan. Näillä profiileilla korvataan muun muassa kestopuuta maanvaraisissa rakenteissa.

Muovinkierrätyksen haasteet liittyvät muovien pesuun ja lajitteluun. Kierrätyksessä kerätty muovi lajitellaan, pestään, murskataan ja kuivataan. Lupaavia tuloksia on saatu Ekokemin kehittämästä pesuprosessista. Valitettavasti me turkulaiset emme ole vielä saaneet osallistua kuluttajamuovipakkauksien keräykseen, sillä testaukset on tehty Tampereella ja Kuopiossa pilotoiduista kuluttajamuovipakkausten keräyksistä. Mutta toivottavasti pian minunkin jogurttipurkkini voivat päätyä vaikkapa hienoksi iskuja, säänvaihtelua ja kosteutta kestäväksi uusiomuovista tehdystä sahapukiksi.