Kööpenhaminan ilmastokokous on alkamassa. Toivon, että siellä otetaan iso askel eteenpäin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nyt tehtävät päätökset ratkaisevat sen, millaisessa maailmassa lapsemme elävät. Meillä on nyt tuplahaaste, sillä meidän pitäisi samalla ratkaista ilmastouhka ja löytää uusia työpaikkoja Suomeen.

Teollisuusrakenne muuttuu. Sähkön kulutus on kahden viime vuoden aikana romahtanut enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Alas on tultu jo yli kahden Loviisan ydinreaktorin vuotuisen tuotannon verran. Seuraavina vuosikymmeninä koko länsimainen elämäntapa pitää rakentaa uudelleen. Se tarkoittaa samalla myös työtä ja toimeentuloa sellaisille aloille, jotka ratkovat maailman ongelmia. Samalla voidaan tuoda vaurautta Suomeen.

Esimerkiksi vanhojen energiaratkaisujen, kuten ydinvoima, sijaan tarvitsemme uusia ratkaisuja, jotka sekä vähentävät päästöjä että tuovat työpaikkoja. Ydinvoimaa rakennettaessa työpaikat ovat valuneet ulkomaisille toimijoille. Sen sijaan meillä olisi kaikki edellytykset tulla bioalan kultamaaksi. Eläinten lannasta biokaasua tuottava varsinaissuomalainen Biovakka on hyvä esimerkki uusista innovaatioista. Metsäteollisuuden rakennemuutos avaa puupohjaiselle taloudelle myös uusia mahdollisuuksia. Uusia, jalostusarvoltaan paperia ja sellua paljon korkeampia tuotteita on välttämätöntä kehittää. Turun Linnanfältin alueelle ideoitu uusi puinen asuinalue on yksi puurakentamisen edistämisohjelman valtakunnallisista pilottihankkeista.

Tuulivoima-alalta Suomesta löytyy jo kotimaista huipputeknologiaa. Ilmatieteen laitoksen kokoama uusi tuuliatlas vahvistaa, että Suomessa on hyvät edellytykset tuulivoiman tuotannolle. Eniten tuulee talvisin eli juuri silloin, kun sähkön tarvekin on suurinta. Lisäämällä tuulivoiman osuutta energiantuotannossa tuetaan samalla kotimaista teknologiaa. Aaltovoimasta ei saada ratkaisua Suomen energiantuotantoon, mutta suomalainen aaltoenergiaa kehittävä yhtiö AW-energy on alallaan maailman huippuja. Fortum onkin jo aloittanut yhteistyön tämän yrityksen kanssa. Nokia Siemens Networks sen sijaan on lähtemässä mukaan älykkäisiin sähköverkkoihin. Vihertyöpaikat eivät synny vain teknologiaosaajille. Insinöörien lisäksi tarvitaan muitakin osaajia aina markkinoijasta siivoojaan. Työpaikkoja syntyy myös rakentamiseen ja liikenteeseen sekä erilaisiin palveluihin, kuten ekokauppoihin, ekoturismiin ja vanhojen tavaroiden korjaamiseen ja uudistamiseen.

Annetaan tänä jouluna toisillemme enemmän aikaa ja vähemmän tavaraa. Palvelulahjakorteilla vilkastamme samalla paikallisia yrityksiämme. Voimme antaa toisillemme joululahjaksi monenlaisia asioita, mutta emme perinteistä, suomalaista valkeaa joulua. Toivottavasti Kööpenhaminan ilmastokokous lunastaa odotukset.

Janina Andersson, kansanedustaja (vihr)

Kolumni julkaistiin tänään Turkulaisessa.