Olin perjantaina talousvaliokunnan vierailulla kuulemassa Suomen Pankin asiantuntijoita ajankohtaisista talousasioista. Tässä jotain pointteja, joita kirjasin ylös Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Antti Suvannon puheenvuorosta.

Hän painotti, että Suomi on hyötynyt globalisaatiosta erityisen paljon, ja tästä kertoo se, että vienti on 45 % Suomen kokonaistuotannosta. Mutta nyt protektionismi nostaa päätään, ja globalisaatio ottaa taka-askelia. 30-luvulla protektionismi ja nationalismi johtivat todella pahoihin seurauksiin.

Maailmankaupan supistuminen iskee nyt vientiin. Investointilama iskee suomalaisiin kärkiyrityksiin. Ulkomainen rahoitus vaikeutuu, suuret yritykset turvautuvat kotimaisiin pankkeihin - pienten yritysten rahoituksen saatavuus vaikeutuu. Ulkomaiset sijoittajat poistuvat Suomesta, myös kiinteistösijoittajat.

Uudet rahoitustuotteet vääristivät kannustimet ja riskien hallintaa. Nyt on nähtävissä vastareaktio tähän. Lainojen takaisinmaksuaikaa eli maturiteetti lyhenee nyt eli yhtä pitkiä laina-aikoja kuin viime aikoina ei enää välttämättä saa. Marginaalit ovat myös nousseet terveelle tasolle, kun taas itse korko on tullut taas reippaasti alas. Kotitaloudet purkavat velkojaan menoja alentamalla, omaisuutta myymällä tai lisätuloja hankkimalla.

Itse otin esille, että mikäli taloudellinen tilanne näyttää hyvältä ja turvaltulta, niin nyt ei enää kohta kannata pitää rahoja tilillä vaan ylimääräisen rahan käyttäminen esimerkiksi asuntonsa energiakorjauksiin on nyt parasta investointia tulevaisuuteen.

Loppukevennyksenä kirjoitan vielä ainakin tätä jalkapalloharrastajaa hauskuuttanut Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen vertauksen Saksan talouspolitiikasta. Hänen mukaansa se on kuin Saksan jalkapallon pelaaminen; se näyttää tylsältä mutta on tehokasta ;o).