Viime päivinä on eduskunnassa puhuttanut erityisesti autoverouudistus. Itse olen normaalien töiden lisäksi myös käynyt maanantaina keskustelemassa Raision työttömien kanssa. Keskustelimme mm. kasvaneesta eriarvoisuudesta, Raision joukkoliikenteestä ja perustulosta. Heidän mielestään perustulo olisi erittäin toivottu uudistus, koska se helpottaisi kaikenlaisen työn vastaanottamista..

Hallitus on uudistamassa autoverotusta siten, että autovero porrastetaan autojen päästöjen mukaan. Tarkoitus on ohjata uusien autojen ostajia ostamaan vähäpäästöisempiä autoja. Toivon, että uudistus johtaa hiilidioksidipäästöjen merkittävään laskuun sen sijaan, että se vain vilkastuttaisi autokauppaa. Joka tapauksessa viesti on nyt se, että autoverotus tulee muuttumaan ohjaavampaan suuntaan, ja kuten Raimo Sailas totesi, niin on hyvin mahdolllista, että polttoaineveroa tullaan edelleen kiristämään. On mahdollista ja meistä toivottavaa, että samalla polttoaineverotusta muutetaan dieseliä suosivaksi poistamalla dieselin käyttövoimavero. Tulevaisuutta suunnitellessa kannattaa siis miettiä, voisiko siirtyä yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen tai kevyeeseen liikenteeseen kokonaan tai osittain ja uutta autoa hankittaessa kannattaa hankkia vähäpäästöisempi auto.

Parasta tässä on, että me Vihreät saimme kytkettyä autoveropäätökseen päätöksen aikaistaa suurten kaupunkien joukkoliikennetukea vuodella eli se alkaa nyt vuonna 2009. Toivottavasti tämä tulee auttamaan näiden kaupunkien asukkaita siirtymään yksityisautoilusta joukkoliikenteen käyttäjiksi.