Lakivaliokunta on nyt viiden päivän tutustumismatkalla Japanissa. Aloitimme tapaamalla suomalaisjapanilaisen kansanedustajan Marutei (Martti) Tsurusen (Turusen). Hän on erikoistunut edistämään luomuviljelyä ja on menestynyt tässä hyvin yli puoluerajojen. Hänen puolueensa on nyt ollut puoli vuotta vallassa 50 vuoden LDP:n vallan jälkeen. Nyt hallitus aikoo mm. lisätä voimakkaasti tuuli- ja aurinkoenergiaa sekä maksaa lapsilisiä ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna maksetaan 100 euroa/lapsi/kuukausi ja ensi vuonna se tuplataan 200 euroon. Valtion budjetti on pitkään ollut erittäin alijäämäinen, ja tämä on mahdollista vain siksi, että laina saadaan Japanin kotimarkkinoilta ja siedettävällä korolla.

Tapasimme Japanin lakivaliokunnan ja kävimme intensiivisen keskustelun mm. lautamiesjärjestelmästä. Japanissa lautamiehet valitaan sattumanvaraisesti ja yksi lautamies on mukana vain yhdessä oikeusjutussa.
Heidän eduskunnan Suomi-ystävyysryhmässä on 71 jäsentä, joista tapasimme joitakin. Ehdotin heistä äskettäin naimisiin menneelle häämatkaa Naantalin kylpylään, sillä Naantalin kylpylä ja muumimaa ovat kovia valtteja täällä. Näimme tavaratalossa kokonaisen muumiosaston, jossa oli Tove Jansson näyttely.

Oikeusministeriössä saimme kuuden virkamiehen luennoilla. Heidän kaunistettu version vankilaolosuhteista täällä oli aika erilainen kuin ne versiot, jotka kuulimme sen jälkeen Amnesty Internationalin ja neljän muun kansalaisjärjestön esitelmöidessä vankiloiden vaikeista olosuhteista. Niissä on usein erittäin kylmää ja vangeilla ei ole mitään yksityisyyttä. Ei edes asianajaja saa tavata ilman valvontaa, puhumattakaan vaimosta tai aviomiehestä. Yölläkin vartin välein vatrija tsekkaa vangit ja kamera valvoo koko ajan.

Japanissa on paljon elinkautisvankeja ja ne todella ovat elinkautisia vankeuksia. Kuolemanrangaistus toteutetaan hirttämällä, eikä kukaan ulkopuolinen pääse niitä todistamaan eikä niitä taltioida mitenkään. Eli läsnä ovat syyttäjä, vanginvartijat ja yksi lääkäri. Edes asianajaja ei saa olla läsnä.
EU yrittää saada Japania luopumaan kuolemanrangaistuksesta. Positiivista on, että uuden oikeusministerin astuttua virkaan Japanissa ei ole yhtään kuolemantuomiota laitettu täytäntöön. Muutenkin esimerkiksi Iran, Kiina ja USA  käyttävät kuolemantuomiota aivan eri mittaluokassa kuin Japani. Tiettävästi suomalaisia ei ole ollut Japanin vankiloissa, vaikka sekin olisi mahdollista, jos joku täällä syyllistyy rikokseen. Syyttäjien nostamista syytteistä 99,9 % todetaan syyllisiksi, eli täällä ei todellakaan ole suuri mahdollisuus selvitä oieudenkäynnistä ilman tuomiota. Olemme vielä menossa tutustumaan vankilaan ja oikeudenkäyntiin, joista kerron sitten myöhemmin.