<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1. Esittelisittekö lyhyesti itsenne? Millaisessa maailmassa haluaisitte elää? Mihin asioihin aiotte vaikuttaa tai keskittyä eduskuntatyössänne?

Olen elämänmyönteinen ja sosiaalinen maailmanparantaja, joka viihtyy neuvottelupöydissä. Suuren osan vapaa-ajastani olen viimeiset viisi vuotta viettänyt jalkapallokenttien laidoilla.

 

Haluaisin elää maailmassa, jossa kaikki voisivat tuntea itsensä rakastetuiksi ja tärkeiksi. Tietenkin maailman tulisi olla ilman sotia, köyhyyttä ja ympäristön tuhoamista.

 

Olen alusta lähtien taistellut Itämeren pelastamisen puolesta ja sitä haluan tietenkin jatkaa.

Suomen ilmastopolitiikka on mennyt viimeiset neljä vuotta vastuuttomasti taaksepäin ja olemme nyt muita Pohjoismaita selvästi takapajuisempia. Nykyinen hallitus on päinvastoin jopa heikentänyt sekä junaliikenteen että bussiliikenteen kilpailutilannetta, mikä on käsittämätöntä. Olen tehnyt tästä asiasta välikysymyksen hallitukselle, johon kaikki oppositiopuolueet yhtyivät.

Haluan myös jatkaa maalämmön, pelletti-lämmityksen, tuulivoiman ja kaukolämmön edistämistä Suomessa.

 

Hallitus on heikentänyt köyhien lapsiperheiden asemaa, vaikka maamme on vauraampi kuin koskaan. Tiesitkö, että Suomessa on yli 130 000 köyhyysrajan alapuolella elävää lasta?

 

Hallituksella on mielestään ollut varaa poistaa varallisuusvero, samalla kun rahanpuutteen takia päiväkodeissa ja kouluissa kärsitään ylisuurista ryhmistä.

 

Kaikki hyvinvointi ei ole rahasta kiinni. Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää työntekijöitä, mutta myös uutta yhteisöllistä ajattelua, jossa vanhuksia ei jätetä yksin ja jossa mm. ymmärretään, kuinka tärkeää on ohjata vanhempia ihmisiä liikkumaan päivittäin. Monille on yllätys, että jalkojen lihasvoiman heikentyminen on yksi yleisimmistä syistä joutua pois omasta kodista.

 

Suomi tarvitsee hallituksen, jolla on viisautta katsoa kauemmas. Ympäristöasioista tiedämme, että ennaltaehkäisy on halvempaa kuin jälkien siivoaminen. Sama pätee myös koulutus - ja terveyspolitiikkaan.

 

 

2. Milloin liityitte puolueeseen ja mikä on asemanne puolueessa?

Oletteko joskus ollut eri mieltä kuin puolueenne? Kertoisitteko missä asiassa ja millainen on oma kantanne?

 

Liityin vihreisiin vuonna 1991 ja olen ollut puolueen varapuheenjohtaja sekä myös eduskuntaryhmämme puheenjohtaja.

Minulla ei tule mieleen mitään tilannetta, jossa olisin kaikkina näinä vuosina ollut eri mieltä vihreiden kanssa. Olen selvästi todellakin keskivertovihreä. ;o)

 

3. Pitäisikö kansalaisten saada itse päättää tulevista kuntaliitoksista? 

Mitä mieltä olette kansanäänestyksistä? Missä tapauksessa sellainen olisi järjestettävä? Entä miten kansalaisten aktiivisuutta ja aloitteellisuutta oman alueensa rakentamisessa voitaisiin lisätä?

 

Tietenkin ihanne olisi, että kansalaiset itse päättäisivät kuntaliitoksista kansanäänestyksellä. Ylipäätään kannatan, että kansanäänestyksiä alettaisiin käyttää oikeasti Suomessa. Internet-ajassa luulisin tämän olevan jo paljon helpompaa kuin ennen. Voisin jopa ajatella jatkuvia kansanäänestyksiä, jossa kansalaiset voisivat rekisteröidä kantansa kaikkiin päätettäviin asioihin niin kunnissa kuin koko maassa. Kansalaisaloitteiden pitäisi myös toimia paljon paremmin kuin tänään.

 

4. Millainen terä on omassa juustohöylässänne? Missä pitäisi säästää, missä taas ei? Mitkä yhteiskunnalliset toiminnot ovat sellaisia, joiden supistamista tai yksityistämistä ette kannata? Entä ne, joiden supistamista tai yksityistämistä kannatatte? Näettekö että jotkin yhteiskunnan toiminnot ovat rapautumassa tai jo rappeutuneet?

 

Mielestäni nykyinen hallitus on satsannut liikaa meidän hyvätuloisten veroalennuksiin. Rahaa tarvitaan etenkin hoitavien käsien lisäämiseen niin sairaitten, vanhuksien kun lastenkin hoidossa. Armeijan kokoa voitaisiin supistaa.

 

5. Kun Suomessa nyt "menee hyvin", niin kenellä Suomessa menee hyvin? Onko hän pappi tai kuppari, copy tai kapu? Kaupunkilainen vai maaseudun asukas? Yritys vai verottaja? Entä katsotteko että valtion omistamien osakkeiden myynti on pitkällä tähtäimellä järkevää talouspolitiikkaa? Miltä tuntuu kuunnella uutisia tuotannon viennistä halvan työvoiman maihin?

 

Eriarvoisuus kasvaa pelottavan nopeasti Suomessa. Ne joilla jo on, saavat helpotusta kun varallisuusvero on poistettu ja muutenkin verotuksessa on tultu hyvätuloisia kivasti vastaan. Samalla lasten luokkayhteiskunta on jo tullut takaisin maahamme. Lasten mahdollisuus esimerkiksi harrastaa mitä haluaisivat vaihtelee jo aivan liian paljon perheestä toiseen.

 

Olisin valmis myös perustamaan uusia valtionyhtiöitä, eikä vain myymään pois vanhoja. Esimerkiksi uusiutuvan energian puolella voisi olla tilaa tällaiselle uudelle isolle yritykselle.

 

On todella vaikea pulma ratkaista miten yritykset saataisiin pysymään Suomessa. Ainakin kaikki valtion tuki olisi kerättävä takaisin kun ja jos yritys siirtyy halvan työvoiman maihin.

 

 

6. EU-kansalaisen työelämään liittyviä oikeuksia poljetaan Suomessa muun muassa rakennusalalla. Pitäisikö mielestänne puuttua kovalla kädellä sellaisten suomalaisten yritysten toimintaan, jotka käyttävät vierastyöläisiä tietäen, että vierastyöläiset toimittanut yritys ei maksa heille EU:n määräysten edellyttämää minimipalkkaa?

 

Kyllä.

 

7. Mitä kulttuurin aloja haluaisitte tukea? Mikä kulttuurin ala tarvitsee ehdottomasti enemmän tukea kuin se nyt saa? Oletteko valmis tukemaan eduskunnassa aloitetta, jossa esitettäisiin yleisten kirjastojen määrärahoille korvamerkintää, toisin sanoen sitä, että kunnat eivät voi käyttää kirjastomäärärahoja muuhun kuin kirjaston menoihin?

 

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg on kirjastoseuran puheenjohtaja ja meille vihreille kirjastot ovat aina olleet ihan ykkösprioriteetti. Kirjastojen lisäksi tanssi on lähellä sydäntäni ja myös teatteri ja musiikki.

Aloitin poliittisen urani kulttuurilautakunnassa ja olen aina rakastanut kaikkea luovaa…

 

8. Mikä oli verotettava tulonne vuonna 2005?

 

Kun kaivelin pöytälaatikkoani löysin vuoden 2004 tulon joka oli 59 640 euroa.

 

 

9. Miten vietätte kesä- ja vuosilomanne? Mitä harrastatte? Milloin viimeksi kävitte luontoretkellä, kansallispuistossa tai majakkasaarella?

 

Olemme aina kesäisin saaristossa sukulaisten kanssa. Uidaan sekä pelataan jalkapalloa ja korttia…

Kun lapset ovat jo kasvaneet, niin luen mielelläni sekä pelaan Sivilisaatio IV:sta.

Kesällä teimme useita luontoretkiä ja olen myös vihreiden kanssa käynyt ympäri Suomea kansallispuistoissa kävelemässä.