Kirjoitin tällä viikolla puolueen blogiin ehdotukseni kauppojen aukioloaikojen sääntelystä. Tarkoituksenani oli herättää keskustelua siitä, mihin suuntaan asiaa halutaan viedä. Yksinyrittäjän tyttärenä oma kantani on selvä: kauppojen sunnuntaiaukioloja ei pitäisi ainakaan lisätä työntekijöiden ja yrittäjien vapaapäivien turvaamiseksi, ja pienten kauppojen kilpailuetu pitäisi säilyttää, jotta meillä olisi jatkossakin pieniä lähikauppoja eikä kaikkien tarvitsisi hakea maitotölkkiään autolla marketeista.

Kokoomuksen nettilehti Verkkouutiset sitten kommentoi pääkirjoituksessaan kirjoitustani, ja ylipäätään Vihreiden toimintaa hallituksessa. Yleisesti ottaen Verkkouutiset näyttävät olevan sitä mieltä, että Vihreät eivät saisi esittää Kokoomuksen kanssa eriäviä näkemyksiään hallituksessa valmistelussa olevista asioista. Tottakai me pyrimme vaikuttamaan asioiden valmisteluvaiheessa siihen, että hallituksen esitykset menisivät vihreään suuntaan. Eduskunnassa olemme tähän mennessä äänestäneet hallituksen esitysten mukaisesti silloinkin, kun ne eivät ole olleet mieleisiä. Toimintatapamme eivät mitenkään eroa muidenkaan hallituspuolueiden toiminnasta.

Ydinvoimasta olemme sopineet jo hallitusneuvotteluissa, että me tulemme äänestämään ydinvoiman lisärakentamista vastaan niin hallituksessa kuin eduskunnassakin, mikäli se tulee käsittelyyn. Tämä näkemyksemme ei ole muuttunut. Panostamalla energiatehokkuutteen, korvaamalla sähkölämmitystä esimerkiksi lämpöpumpuilla ja lisäämällä uusiutuvien osuutta pärjäämme ilman lisäydinvoimaa.

Verkkouutisten kirjoituksessa todettiin, että "hallitusohjelman mukaan kauppojen nykyistä aukiolosääntelyä selkeytetään. Kirjauksen henki on se, että sunnuntaiaukioloa laajennetaan." Kyseessä ei kuitenkaan ole kirjauksen henki vaan Kokoomuksen henki. Hallitusohjelmassa lukee vain ja ainoastaan, että aukiolosääntelyä selkeytetään, mutta suunnasta ei ole mitään mainintaa.

Poliittista painetta aukioloaikojen vapauttamiseen kyllä on varsinkin Kokoomuksen puolelta, mistä ehkä kertoo sekin, että PAM luovutti taistelun aukioloaikojen vapauttamista vastaan, vaikka käsitykseni mukaan PAM:n jäsenistön enemmistö avaamista vastustaa ja kriittisyys näkyy myös heidän tiedotteessaan. Kuitenkin Erikoiskauppojen liitto vastustaa edelleen aukioloaikojen laajentamista eikä ole mukana PAM:n ja Suomen kaupan liiton sopimuksessa. Lisäksi Suomen yrittäjien jyrkkä kanta aukioloaikojen sääntelyyn on se, että aukioloaikoja ei pitäisi entisestään vapauttaa. Samaa kertoi myös Varsinais-Suomen yrittäjien jäsenilleen tekemä kyselytutkimus, josta kirjoitti tällä viikolla Turun Sanomat.

***
Lisäyksenä vielä, että PAM on tänään tarkentanut näkemyksiään julkaisemalla tiedotteen otsikolla "PAM ei ole tehnyt päätöstä kannattaa  kauppojen aukioloaikojen laajentamista".