Kuuntelin tänään yleiskeskustelua joitakin tunteja. Tässä joitakin poimintoja.

Libyan miespuolinen edustaja puhui hyvin tyttöjen koulutuksen puolesta, ja sanoi että nyt on tapahtumassa muutos, ettei enää pelkästään poikien koulutukseen satsata tyttöjen jäädessä kotiin hoitamaan kotityöt. Hän sanoi tyttöjen tulleen hyväksikäytetyksi monin tavoin, ja että sille on nyt tehtävä loppu. Myös Espanjan edustaja puhui siitä, miten kannattavaa on satsata koulutukseen, varsinkin tyttöjen ja naisten koulutukseen.

1470453.jpgHollannin prinssi Willem-Alexander (kuvassa) piti meille puheen YK:n pääsihteerin vesi- ja viemäröintiasioissa neuvoa-antavan hallituksen puheenjohtajana. Hän kertoi, että enemmän kuin 1/5 maailman ihmisistä elää ilman puhdasta vettä ja yli puolella maailman ihmisistä ei ole viemäröintiä. 7 500 ihmistä kuolee joka päivä puhtaan veden ja viemäröinnin puutteen takia. Prinssi kehotti rohkaisevasti meitä kaikkia toimimaan puhtaan veden puolesta. Samalla kun teemme vesiyhteistyötä, niin rakennamme myös hyviä suhteita maittemme välillä.

Kuusi vuotta sitten itsenäistyneen Itä-Timorin edustaja kiitti Nelson Mandelan aina antamasta tuesta. Hän kertoi heidän todella suuresta köyhyydestä. Kansallinen parlamentti tekee kaikkensa köyhyyden poistamiseksi. Köyhyyttä ei helpota sekään, että jokaisella naisella on keskimäärin seitsemän lasta. He ovat esimerkiksi naisten vaikutusmahdollisuuksia ja asemaa parantaakseen tehneet lain, jolla varmistetaan naisedustus päätöksenteossa. Nykyään 30% parlamenttipaikoista onkin naisilla.

Päivällä meillä oli myös tapaaminen virolaisten, latvialaisten ja unkarilaisten kanssa. Kun puhuin viron eduskunnan pääsihteerin kanssa heidän mahdollisuuksistaan korottaa alkoholiveroa, niin he kertoivat minulle, että heille puolestaan Latvian erittäin alhainen alkoholiverotus aiheuttaa ongelmia. Eli näin ongelma siirtyy rajalta toiselle... Meidän pitäisi siis lobata latvialaisia korottamaan alkoholiveroaan, joka on nyt alle EU:n minimivaatimusten, kun Virossa vero on juuri korotettu tähän minimiin. Viro myös kiitti tänään puheenvuorossaan erityisesti Suomea saamastaan tuesta, kun he itsenäistyivät 17 vuotta sitten.