341761.jpg

Onpas kännykkäkuvani, presidentistämme Tarja Halosesta Saaristomeri 2006-teemavuoden päätöstilaisuudesta Åbo Akademin Arkenissa, valitettavan epätarkka.

Onneksi tilaisuuden viesti oli kaikkea muuta kuin epätarkka. Ilokseni Halosen puheen viesti oli myös niin kirkas kun toivoisi merenkin olevan.

Olen taistellut Itämeren pelastamiseksi vuodesta 1991 eteenpäin. Tähän asti olen ollut mukana vaikuttamassa pieniin konkreettisiin askeliin Itämeren pelastamiseksi: Pietarin jätevesilaitoksen rahoittaminen, pilssivesien puhdistamisen kuuluminen satamamaksuun Itämeren alueella ja hieman parempaan tilanteeseen veneiden käymälätankkien tyhjennyspaikkojen suhteen. Mutta kun todella paljon pitää vielä tehdä ja meren tila on vain heikentynyt, niin välillä meinaa menettää toivonsa. Silloin pitää taas kuunnella esim professori Erik Bonsdorffia, joka itse on ollut professori Erkki Leppäkosken oppilaita, niinkuin minäkin. Hän sai minuun taas valettua uutta voimaa taisteluun, joka varmaankin jatkuu koko elämäni...

Oli muutenkin innostavaa tavata esim opiskelukaveriani, joka nyt tekee käytännön ruohonjuurityötä meremme pelastamiseksi lasten parissa. Paikalla oli todella monta sydämellään ja aivoillaan meremme pelastamiseksi toimivaa ihmistä, joita arvostan suuresti. Ihan muutamana esimerkkinä voisin mainita tutkijat Tuula Kohonen ja Johanna Mattila.