Japanin matkallamme tutustuimme myös Hitachi Mirai Foundation-säätiön hyväntekeväisyystyöhön, joka tähtää rikollisuuden ennaltaehkäisyyn ja rikoskierteen katkaisemiseen. Itseäni läheltä liippavia aiheita olivat muun muassa yhteisöllisyys sekä joukkueurheilu, kuten jalkapallo.

Kokugakin yliopistossa saimme tietää mm. japanilaisten juristien opinnoista ja vertailua Suomen ja Japanin oikeusjärjestelmien välillä. Kuulimme taas maallikkotuomarijärjestelmästä (saiban), josta kuulimme noin neljään eri otteeseen matkallamme. Eli tähän "lautamies"aiheeseen tuli todella perehdyttyä täällä. Juristien koulutuksesta kuulimme lisää  YK:n UNAFEI:lta, joka kouluttaa eri puolelta Aasiaa ja Afrikkaa sekä hieman Itä-Euroopastakin tulleita ihmisiä vankien kohtelusta ja muusta tuomioistuinten toimintaan liittyvästä. Olimme tässä paikassa niin kauan, että meille tuli todella kiire Shinkansen-luotijunaan, jolla menimme Kiotoon. Junavaunussamme istui hyvin siististi pukeutunut ja käyttäytyvä japanilainen baseball-joukkue, jota fanit saattoivat junalaiturille.

Kiotossa kävimme käräjäoikeudessa ja olimme yleisönä todistamassa oikeudessa rattijuopumustuomion käsittelyä, jossa 25-vuotias syytetty oli todella nöyrä ja katuva. Innostuimme taas kyselemään niin paljon tuomarilta, että aikataulumme oli lähellä pettää, kun meidän piti olla ajoissa tapaamassa Japani-Suomi seuran jäseniä. Japanissa kun ei sovi tulla mihinkään myöhässä.

Sitten meillä oli taas kiire vankilavierailulle, joka oli hyvin valaiseva. Eniten minuun jätti jälkiä vankien vieraiden tapaamiskoppi, jossa lasiseinä erottaa vangin esimerkiksi rakkaastaan. Kuinka ihminen kestää monta vuotta koskettamatta läheisiään? Lomia ei tästä vankilasta koskaan saanut, vaikka laki ei sitä kiellä. Vangit kuuden hengen huoneissaan tekivät punerruksia ja vatsalihasharjoituksia, kun kävelimme heidän selliensä ohi. Aika raju kokemus oli tämäkin. Nyt olen pitänyt niin monta kiitospuhetta eri isännillemme, etten vähän aikaan koe tarvetta esiintyä missään, mutta tämä koko matka oli niin onnistunut opetustilaisuus, että tämän kaiken tiedon sulattamiseen menee varmaan pitkään.