Virittäydyin tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaan pitämällä juhlapuheen vanhassa lukiossani. Se tuntui todella mukavalta. Presidentin itsenäisyysjuhlien teemana oli Itämeri, mikä ei kyllä linnassa mielestäni tullut kovinkaan selvästi esille. Väentungoksessa en tavannut kuin yhden "Itämeri-kavereistani", mutta tämä korjaantui kun seuraavana maanantaina osallistuin Centrum Balticumin ja WWF:n järjestämään Itämeri-foorumiin Vanhalla Raatihuoneella.

Kokouksen puheenjohtajana toimi WWF:n Anita Mäkinen ja kuulimme myös lyhyet alustukset Airi Kulmalalta Lounais-Suomen ympäristökeskuksesta ja Laura Raaskalta Suomen Akatemiasta.

Yksi valonpilkahdus taistelussa puhtaamman Itämeren puolesta on Sailaksen työryhmän "Viisaat miehet" 3.12.  valmistunut raportti maatalouden ravinnepäästöjen vähentämiseksi.

Helcomin Maritime -työryhmässä Itämeren maat ovat esittäneet IMO:lle, että Itämeren alueella ei enää saisi lainkaan päästää jätevesiä laivoista mereen. Suomi on ollut moottori tässä prosessissa ja Jorma Kämärinen oli työryhmän vetäjä. Nyt pitäisi aloittaa kova lobbaaminen, jotta asia etenisi IMO:ssa.

BONUS ERA-NET on Suomen Akatemian koordinoiva projekti, joka tuo saman pöydän ääreen tutkimusrahoittajat Itämeren rantamaista. Se on EU:n Venäjän kanssa tekemä Itämeri-ohjelma, jossa nyt pyritään vahvasti yhdistämään luonnontieteellinen ja yhteiskunnallinen tutkimus ja kytkemään tämä politiikkaan. Paljon suomalaisia on mukana näissä tutkimushankkeissa.

Saimme taas hyvän ajankohtaiskatsastuksen TEHO-hankkeesta, Tehoa maatalouden vesiensuojeluun.
Lannan levityksestä syksyisin tulisi päästä kokonaan eroon. Nyt on kielletty levittää lantaa lokakuun puolen välin jälkeen, mutta edelleen marraskuussakin sitä jotkut levittivät tänäkin vuonna. Fosforia on paikoitellen niin paljon maaperässä, että sitä löytyy edelleen liiallisia määriä, vaikka fosforia ei ole lisätty lainkaan maahan yli kymmeneen vuoteen ja vaikka sitä on koko tämän ajan sadon muodossa korjattu pelloilta. 

Maa aurajokilaaksossa on hapanta eli ph-arvoltaan liian alhaista. Sopiva taso olisi neutraalin tuntumassa, ph 6,5-7. Kalkitseminen ei kuuluu ympäristötukeen, koska se kuuluu normaaliin työhön. Lyhyet vuokrasopimukset vähentävät motivaation kalkita maa, jos kuitenkin kohta menetät maat jollekin toiselle, joka sitten hyötyy tekemästäsi kalkitsemistyöstä.

Nyt kuitenkin maaperä maanviljelijöiden parissa on muuttunut suotuisammaksi. Nyt kun asenteet alkavat olla kohdallaan, niin on hyvä hetki vauhdittaa ja tehostaa konkreettisia toimia.