Viime ajat ovat menneet pääasiassa finanssikriisin seuraamiseen talousvaliokunnassa ja eri asiantuntijoiden tapaamisessa. Paljon keskustelua on käyty eri tilanteissa esimerkiksi siitä, olisiko islantilaiseen Kaupthing pankkiin rahansa tallentaneiden suomalaisten pitänyt ymmärtää tämän pankin riskialttiimpi tilanne verrattuna muihin Suomessa toimiviin pankkeihin. Kun kaikkialla ihmeteltiin tällaisen eksoottisen ylivelkaantuneen pankin halua maksaa paljon muita pankkeja korkeampaa korkoa talletuksille, niin ehkä hälytyskellojen olisi pitänyt soida.

Tavalliset ihmiset kadulla ovat olleet sitä mieltä, ettei Kaupthingia millään voi verrata meidän tavallisiin pankkeihin. Asiantuntijat ovat taas kovasti huolissaan siitä, että Kaupthingin asiakkaiden tilanne pelottaa kaikkien muidenkin pankkien tallettajia. Jotenkin uskon tässä enemmän kadun miehen analyysiin kuin teoreetikkoihin. Kaupthing Bank HF toimii Suomessa islantilaisen  pankin sivuliikkeenä, jolloin tallettajat ovat ensisijaisesti Islannin talletussuojan piirissä. Nyt pohditaan, pitäisikö Suomen lainata rahaa Islannin valtiolle, jotta he voisivat maksaa suomalaisille heidän talletukset 20.887 euroon asti. Suomen talletussuojarahastosta maksettaisiin sitten sen päälle tarvittaessa 4.113 euroa tallettajaa kohden. Pankilla on kuulemma omaisuutta, jota vähitelleen myymällä suuri osa näistä vastuista tulisi myöhemmin maksettua. Nyt Kaupthing on pyytänyt saada tulla mukaan Suomen talletussuojarahastoon 50.000 euron rajaan asti per tallettaja. Minusta tähän ei pitäisi suostua, vaan yli 25.000 euron talletukset kuuluvat sellaiseen riskiin, jota tallettaja on tietoisesti ottanut laittaessaan näin suuria summia uuteen ulkomaalaiseen pankkiin Suomessa.

Tämä toimii toivottavasti myös varoittavana esimerkkinä sekä pankeille että tallettajille. Tämän jälkeen tallettajien kannattaa suhtautua erityisen varovaisesti maassamme toimiviin sivukonttoreihin. Tällä hetkellä ruotsalainen Handelsbanken on ainoa, ja se on ymmärtääkseni Ruotsinkin mittakaavassa turvallinen ja vakaa pankki. Eli pelkoon ei ole syytä. Pankkien kohdalta toivon Nordean ja Sampo pankin peruuttavan suunnitelmansa muuttaa suomalaiset tytärpankkinsa sivukonttoreiksi. Tallettajat eivät välttämättä suhtautuisi suopeasti pankkien muuttumiseen sivukonttoreiksi, jos he eivät voi olla täysin varmoja emomaan vakaudesta. 

Finanssikriisin muista kotimaisista seurauksista päällimmäisenä on huoli rakennustyöntekijöiden työllistämisestä. Nyt todella kaikken kannattaisi korjata rakennuksia ja hoitaa pois alta kuitenkin joskus eteen tulevia energiansäästökorjauksia.

Pankkiasioiden välissä kävin taannoin Turun kirjamessuilla keskustelemassa Markku Heikkilän uuden Turku-kirjan innoittamana ja pidin Turun pääkirjastossa luennon otsikolla "Eurooppalainen ympäristömme: kestääkö Eurooppa, kestääkö maailma?". Luennon järjestäjänä toimi Opintotoiminnan Keskusliiton Turun toimisto. Tämän opintokeskuksen jäsenkenttään kuuluu 64 isoa ja pienempää puoluepoliittisesti sitoutumatonta kansalaisjärjestöä.

Jatkan tätä keskustelua samassa tilassa ja melko samanlaisella teemalla ensi maanantaina 20.10. klo 13.30.-16.00. aiheella "EU:n maatalouspolitiikkaa uudistetaan - vaikutukset Suomessa". Tällainen seminaari pidetään siis nyt maanantaina Turun kaupunginkirjaston tapahtumatila Studiossa, Linnankatu 2.  Aloitamme kahvitarjoilulla klo 13.30 ja varsinainen seminaari alkaisi noin kello kaksi. Keskustelussa mukana ovat ainakin ylitarkastaja Karri Kunnaa MMM:stä, toiminnanjohtaja Paavo Myllymäen MTK-Varsinais-Suomest,  komission Suomen edustuston apulaispäällikkö Paavo Mäkisena ja minä. Eli tule mukaan, jos esimerkiksi Itämeren pelastaminen kiinnostaa.

Vaaleihin liittyen vierailin toissa päivänä Salossa ja Turun torilla oleva vihreiden kasvihuone on jo tullut tutuksi paikaksi. On todella mukavaa tehdä vaalityötä vaaleissa, kun ei itse ole ehdokas, vaan saa täysin häpeämättä kehua toisia :o). 

Tänä aamuna jouduin vähän ihmettelemään olenkohan ihan terve, kun heräsin itsekseni niin aikaisin, että ehdin hyvin aikaisempaan junaan kuin mihin olin suunnitellut meneväni. Tämä siitä huolimatta, että lapsillamme on syysloma ja sen takia omatkin nukkumaanmenoaikani ovat lipsuneet pahasti...