Seuraavana haastattelusarjassani on vuorossa Heikki Hölttä. Heikin rohkeuden ja tinkimättömyyden ansiosta Suomessa on käyty paljon syvempi keskustelu poliitikkojen moraalista kuin, mitä muuten olisi ollut. Heikki olisi taatusti avoimuuden ja reilun pelin vahva moottori eduskunnassa ja hänellä argumentit ja rohkeus taatusti riittäisivät. Heikin luovalla ja myönteiselä asenteella sekä lainsäädännön tuntemuksella ei voi tulla muuta kuin hyvä kansanedustaja. Tässä Heikin vastaukset:

Mitä pidät kuluneen vaalikauden parhaana vihreänä saavutuksena?

Vihreän oikeusministerimme Tuija Braxin ansiosta saimme aikaan mittavan vaalirahalainuudistuksen nopealla aikataululla. Lisäksi kansanedustajien lahjontalakiin saatiin tiukennuksia, mitä pidän yhtenä tärkeänä tekijänä ”maan tavan” kitkemiseksi. Selkämeren kansallispuiston perustaminen oli suuri saavutus!

Missä meni pahimmin metsään?

Ydinvoimapäätöksen pettymys on ymmärrettävästi ollut suuri kentällä. Vihreät eivät täysin onnistuneet avaamaan niitä syitä, miksi hallituksesta ei ollut järkeä lähteä myönteisen ydinvoimapäätöksen jälkeen. Vihreät äänestivät yksimielisesti sekä hallituksessa että eduskunnassa ydinvoimaa vastaan. Hallituksessa keskustalla ja kokoomuksella on kahdestaan enemmistö, joten Vihreiden lähtö hallituksesta ei olisi muuttanut asiaa miksikään. Sen sijaan tärkeät saavutukset,  kuten selkämeren kansallispuisto ja vihreä verouudistus eivät luultavasti olisi toteutuneet, jos hallituksesta olisi lähdetty.

Mitä olisit itse tehnyt toisin?

Olisin kertonut kentälle selvemmin, miksi hallituksesta ei ollut järkeä lähteä ydinvoimapäätöksen jälkeen.

Millainen tiimipelaaja sinusta tulisi vihreään eduskuntajoukkueeseen?

Olen hyvä sekoitus idealismia ja käytännönläheisyyttä, joten minusta tulisi sovitteleva tiimipelaaja. Haluan saada aikaan hyviä muutoksia ja ottaa huomioon myös muiden eriäviä mielipiteitä. Joskus eri kantoja sovittelemalla saadaan aikaan uusi, vielä parempi lopputulos kuin alun perin oli suunnitteilla. Periaatteita pitää kuitenkin olla ja niistä ei pidä tinkiä.