Tässä Turun Sanomiin kirjoittama alio Etiopian matkastani:

186230.jpg

Kondomit ja tyttöjen koulutus - avaimet Etiopian parempaan huomiseen

Ensimmäisten helteiden alkaessa Suomessa, osallistuin eduskunnan väestö- ja
kehitystyöryhmän edustajana 11 muun eurooppalaisen kansanedustajan kanssa
kenttämatkaan Etiopiaan.


Sattumalta juuri samaan aikaan hyvä lapsuudenystäväni oli viimeisillään raskaana Etiopiassa, ja jännitin hänen kohtaloaan näissä erittäin hankalissa olosuhteissa. Vieraillessani etiopialaisessa upouudessa synnytyssairaalassa, ajatus siellä synnyttämisestä todella hirvitti. Asiaa ei myöskään helpottanut tieto siitä, että pelkästään Washingtonissa on enemmän etiopialaisia lääkäreitä kuin koko Etiopiassa…

Matkan tarkoituksena oli vaikuttaa maan korkeimpiin päättäjiin ja median kautta etiopialaisiin ylipäätään sekä tuoda kotimaihimme ajankohtaista tietoa Etiopian seksuaaliterveystilanteesta. Ongelmat koskettavat erityisesti naisia: inhimillisen kehityksen gender-mittareilla naisten asema Etiopiassa on maailman seitsemänneksi huonoin. Opintomatkamme perusteella maan väestö- ja seksuaaliterveyden pahimmat uhat ovat tyttöjen sukupuolielinten silpominen, raiskaukset, prostituutio köyhyyden takia, lapsiavioliitot, varhainen äitiys sekä sukupuolitaudit.

Fisteli

Matkamme vahvimman kokemuksen sain fisteli-sairaalassa, jossa hoidetaan naisia, joilla synnytysavun ja erityisesti keisarinleikkauksen puutteen takia vauva on jäänyt synnytyskäytävään useiksi päiviksi. Kuolleen vauvan aiheuttama paine estää naisen verenkiertoa, niin että kudoksia kuolee. Kuolleen kudoksen poistuessa lopulta syntyy avanne eli fisteli. Noin 1/3 niistä naisista jotka synnyttävät näin kuolevat, loput toivovat olleensa kuolleita. 
Tämän jälkeen virtsa vuotaa avanteesta jatkuvasti siihen asti, että hänelle mahdollisesti tehdään onnistunut leikkaus. Vauvan menettämisen lisäksi fisteli-potilaan mies ja suku yleensä hylkäävät hänet. Moni sairaalan potilaista oli kärsinyt haisevana yksinäisyydessä 30-40 vuotta. Usein he uskovat olevansa kirottuja.

Fisteli-sairaalan rahoitus on kerätty ympäri maailmaa ja myös Suomi on osallistunut rahoittamiseen. Nykyään sairaala hoitaa n 1300 potilasta vuodessa, ja viime vuosina on perustettu uusiakin sairaaloita. Maassa on kuitenkin noin 40 000 leikkausta tarvitsevaa, ja vaiva on yleinen myös muissa kehitysmaissa. Yli 200 miljoona naista maailmassa häpeää tätä vaivaa juuri nyt. Tätä menoa tulee 9000 uutta fisteli-tapausta joka vuosi, vaikka niistä jokainen voitaisiin välttää.

Fisteli-sairaalassa naisia halataan, arvostetaan ja voimistetaan, jotta he tuntisivat itsensä hyväksytyksi kaiken inhon jälkeen. Täydellinen tervehtyminen tapahtuu kuitenkin vasta, kun naiset saavat vauvan. Sairaalassa tapasimme onnesta säteileviä entisiä potilaita, jotka nyt olivat synnyttäneet täällä. He antoivat muille naisille toivoa hyvästä elämästä ja onnesta, joka vielä voisi olla totta.

186216.jpg

Lapsimorsiamet

Etiopiassa on maailman korkein äitikuolleisuus. Noin 25 000 naista kuolee maassa vuosittain synnytykseen yhteydessä. Liian nuorena synnyttäminen on suuri riskintekijä. Ongelmia pahentaa liiallinen työ ja liian vähäinen ravinto, jolloin naiset eivät kasva ja kehity normaalisti.
Nuorimmat morsiamet ovat alle 10-vuotiaita ja mies on yleensä vähintäänkin 10 vuotta morsiantaan vanhempi. Ei ole harvinaista että morsian ei ole vielä vaihtanut maitohampaitaan saatikka saanut ensimmäisiä kuukautisiaan ennen häitään. Jopa 3-5-vuotiaat tytöt muuttavat tulevan miehensä perheeseen, ja anoppi päättää milloin seksielämä tulee aloittaa. Etiopialainen kansanedustaja Wzo Netsanet Asfaw kertoi, että hänen isoäitinsä naitiin 5-vuotiaana 15-vuotiaalle pojalle. Hänen äitinsä naitiin 11-vuotiaana ja nyt hän on ollut laatimassa perhelakia, jossa naimaikä nostettiin 18-vuoteen. Naisasioiden ministeri vakuutti, että perhelailla pyritään vaikuttamaan lapsiavioliittoihin. Lain täytäntöönpano vain on vaikeaa.

Toinen tekijä on ammattitaitoisen synnytysavun puute. Ainoastaan 6 % synnytyksistä tapahtuu ammattilaisten avustuksella. Kätilöitä tulisi kouluttaa jokaiseen kylään ja keisarinleikkaus pitäisi mahdollistaa kaikille sitä tarvitseville. Kolmas synnytyksiä vaarantava tekijä on ympärileikkaukset.

Sukupuolielinten silpominen ja raiskaukset

Etiopiassa 73 % naisista on ympärileikattu eli heidän sukupuolielimensä on silvottu. Ympärileikkaus ei ole enää laillista Etiopiassa, mutta traditio jatkuu yhä. Perinteet ovat vahvat ja rangaistukset pieniä. Suvun kunnia halutaan varmistaa takaamalla, että tyttö pysyy neitsyenä naimisiin menoon asti. Jos tyttö tulee raskaaksi ennen kuin hän on naimisissa, hänet usein hylätään kadulle lapsensa kanssa.

Kymmenen vuotta sitten kukaan ei uskaltanut puhua väkivallasta naisia kohtaan. Nykyään julkisia ympärileikkauksen vastustajia tulee jatkuvasti lisää. Eräs aiemmin tyttöjen ympärileikkauksiin erikoistunut nainen sanoi, että jos hän pystyy muuttumaan, niin kaikki pystyvät. Hän oli leikellyt myös viisi omaa tytärtään, joista yksi kuoli ja toiset kärsivät vaikeista synnytyksistä leikkauksen takia. Nyt hänellä oli jäljellä yksi tytär, joka saa olla ehjä, eikä hän enää koskaan aio leikata tyttöjä.

Yli puolet tytöistä pelkää raiskausta lähiympäristössään. Tavallisesti raiskauksen uhri joutuu ryhtymään prostituoiduksi tai menemään naimisiin raiskaajan kanssa.
Yksi tyttö oli uskaltanut naisten tuella kertoa useita päiviä kestäneestä raiskauksestaan ja tekijä joutui vankilaan. Se oli ensimmäinen kerta kyseisellä alueella, kun raiskaajaa rangaistiin, ja sillä oli valtava vaikutus yhteisön tapaan suhtautua raiskauksiin. Tukemalla toinen toisiaan nämä naiset tekivät vallankumouksen yhteisössään. Ne naiset, jotka uskaltavat puhua julkisesti, ovat suuria sankareita. Samaten ne tytöt ja pojat, jotka menevät naimisiin, vaikka tyttöä ei ole ympärileikattu. Ympärileikkausten vastustajat tulevat kävellen kymmenien kilometrien päähän osallistuakseen hääseremoniaan, jossa morsian ei ole leikattu. Näillä käytännön teoilla on valtava merkitys naisten uusien mahdollisuuksien ja toivon antamisessa.

Mikä avuksi?

Tyttöjen kouluttaminen on tehokkain tapa saada aikaan muutos. Köyhät tytöt ja naiset ovat näkymättömiä. Jos ei näitä tyttöjä aseteta keskiöön, niin on turha toivoa muiden tavoitteiden saavuttamista. Koulujen on otettava tyttöoppilaat paremmin huomioon, ja tytöille on opetettava myös elämäntaitoja.

Toinen tärkeä painopiste on kondomien jakaminen kaikille niitä tarvitseville. Tämä olisi myös paras keino ennaltaehkäistä HIV:tä, joka on yksi Etiopian pahimmista ongelmista.

Viime vuonna Etiopiassa jaettiin 75 miljoonaa kondomia, mikä on aivan liian vähän 77,4 miljoonan asukkaan maassa. Kaikki ehkäisy Etiopiassa on pääasiassa kehitysavun tulosta, vaikka nyt maan hallituskin on aloittanut miesten ja naisten kondomien jakamisen.  Tietoisuus perhesuunnittelusta kasvaa nopeasti, mutta ehkäisyn saatavuus ontuu. Ehkäisyä käyttää 14 % ja 36 % haluaisi, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Ehkäisyvälinepula koskee myös monia muita kehitysmaita. Maailmassa arvioidaan olevan yli 200 miljoonaa naista, jotka haluaisivat käyttää luotettavaa ehkäisyä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Suomi on antanut korvamerkittyä rahoitusta ehkäisymenetelmille kehitysyhteistyövaroista YK:n väestörahaston UNFPA:n kautta vuodesta 2004, jolloin avustuksen määrä oli miljoona euroa. Valitettavasti vuonna 2005 avustuksen määrä laski puoleen miljoonaan euroon. Eduskunnan väestö- ja kehitystyöryhmä kiittää ulkoministeriötä rahoituksen myöntämisestä oikeaan kohteeseen, mutta on erittäin huolissaan siitä, että rahoituksen määrää on radikaalisti alennettu.

Pari päivää sen jälkeen kun olin palannut Suomeen, sain tekstiviestin ystävältäni Etiopiasta: "Saimme tyttären eilen illalla. Kaikki ok mutta paljon kipua…".

Janina Andersson
kansanedustaja (vihr)
Eduskunnan väestö- ja kehitystyöryhmän vpj