Eilen Joensuussa oli -22 C kun saavuin vauvapaneeliin. Itse paneelissa oli sitä vastoin todella lämminhenkinen tunnelma.

Tällaisia tilaisuksia voisi hyvinkin olla enemmän. Ehkä Turussakin voisi löytyä aktiivisia äitejä, jotka haluaisivat järjestää vauvojen vaalipaneelin?

Vertaistukeen perustuva valtakunnallinen imetystukipuhelin sai viime vuonna noin 1300 yhteydenottoa neuvoa tarvitsevilta imettäjiltä. Moni kääntyy imetystukipuhelimen puoleen, koska neuvolakin jää usein neuvottomaksi imetysongelmien edessä. Vain joka kolmannella neuvolatyöntekijällä on koulutusta imetystuen antamiseen.

Vuoden 2006 erityinen piirre onkin ollut kasvava joukko puheluita, joissa soittaja on nimenomaan neuvolasta ohjattu soittamaan Imetystukipuhelimeen hyvinkin haastavien ongelmien kanssa. Imetyksen tuki ry on toisaalta iloinen puhelimen tunnettuudesta ja ammattilaisten luottamksesta annetun tuen laatuun, mutta toisaalta huolissaan vertaistuelle tyrkytetystä hoitovastuusta esimerkiksi silloin, kun äiti haluaa imettää, mutta vauva tarvitsee myös lisämaitoa. Lisämaidon antaminen ilman lääketieteellistä perustetta on Suomen synnytyssairaaloissa hyvin tavallista. Toisaalta suositellaan täysimetystä ilman lisämaitoja. Niinpä vauvan oikeasta ravitsemuksesta huolestuneita, vasta kotiutuneita äitejä riittää, jopa enemmän kuin pystytään nykyisin resurssein auttamaan.

Varsinkin loppuvuodesta ja kesällä, vapaaehtoisten puhelipäivystäjien lomaillessa perheineen, yhdistys sai jatkuvasti palautetta puhelimen vaikeasta tavoitettavuudesta, kertoi imetystukipuhelimen projektityöntekijä Karla Loppi. Vastatut puhelut vähenivät vuodesta 2005 noin sadalla. Toisaalta palvelun taloudelliset resurssit pienenivät puolella, joten tämä on työvoitto aktiivisilta vapaaehtoisilta. Kuluvalle vuodelle Imetyksen tuki ry on saanut rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriön Terveyden edistämisen varoista ja Raha-automaattiyhdistykseltä. Yhdistys tähtääkin päivystäjien määrän kasvattamiseen kouluttamalla heitä lisää. Myös imetystukipuhelimen tekniikkaa kehitetään.

Haluan mielelläni jatkaa hyvää yhteistyötä kaikkialla Suomessa toimivien äitien vertaistuki ryhmien kanssa. Olen aina vain hieman kateellinen kun näen äitejä kantoliinaojensa kanssa, sillä silloin kun itselläni oli vauva en vielä tiennyt kantoliinan ihanuudesta vaan kannoin aina vauvaani sylissä ilman liinaa... no ehkä käsivoimani hieman kasvoivat siitä ;o)