Vaali-iltana taas kerran vihreiden kansainvälinen iskulause ”Think globally – act locally” oli vahvasti mielessäni. Jos kaikki ajattelisivat maailmanlaajuisesti ja toimisivat paikallisesti, olisimme luultavasti onnellisempia. Nyt valitettavasti trendi on menossa toiseen suuntaan: ajatellaan nurkkakuntaisesti ja halutaan toimia itsekkäästi kansainvälisellä areenalla.

Kun katselee asioita globaalin kestävyyden silmälaseilla, ei todellakaan ole mikään este toimia terveellä tavalla paikallisen yhteisönsä parhaaksi. Usein nämä tavoitteet tukevat jopa toinen toisiaan. Kun suosii lähellä tuotettuja tuotteita, ajattelee samalla globaalisti ja toimii paikallisesti. Hyvä esimerkki tästä on paikallisista raaka-aineista lähellä käsin leivotun leivän ostaminen. Jos leipuri vielä käyttää uusiutuvaa sähköenergiaa, hiilijalanjälkemme edelleen pienenee. Ihanne olisi tietenkin vielä se, että leipä on luomua, vaikka luomu ei ole niinkään globaali teko vaan enemmänkin paikallinen ympäristöteko.

Omat valintani ovat olleet selvästi helpompia kun siskoni sattuu pyörittämään paikallista luomu-piiriä, josta saa vaikka mitä lähituotteita. Sen lisäksi hän vielä on ”ruokkinut” perhettämme yli kymmenen vuotta. Jos minulla ei olisi tätä luksuspalvelua, hyödyntäisin nykyistä enemmän paikallisia tuottajiamme arjen pyörittämisessä. Kaupan hyllyltä löytää pienellä vaivalla paikallisesti tuotetut elintarvikkeet, mutta kauppa voisi vielä auttaa meitä tässä tuomalla näitä tuotteita paremmin esiin. Näkyvät kyltit lähi- ja luomutuotteille kaupanhyllyssä ovat viesti kauppiaalta – minä välitän.

Meidän perheellä on tärkeät juhlat ensi lauantaina, kuten monella muullakin perheellä. Ellei siskoni olisi ottanut vastuuta tarjoilusta, olisin varmasti tilannut paikallisia saaristolaisleivälle tehtyjä voileipäkakkuja, joita sain äsken maistaa seminaarissamme. Meidän alueellamme on todellista ammattitaitoa ja luovuutta. Ellemme arvosta ja kannusta yrittäjiämme, on turha valittaa, jos työpaikat karkaavat täältä muualle.