Nelson Mandela oli 27 vuotta vankina ja todisti suuruutensa antamalla anteeksi vangitsijoilleen. Kävelimme hänen jalanjälkiään Robben Islandilla, joka on todistanut paljon kärsimystä vuosien saatossa. Sinne on karkotettu aikoinaan lepraan sairastuneet, kuten meillä Seilin saarelle. Kautta aikojen sinne on myös viety ihmisiä, joista kulloisetkin vallanpitäjät ovat halunneet päästä eroon. Sabotaasi ja terrorismi olivatkin yleisimmät syytteet, jonka takia täällä oltiin.Meillä oli oppaana itsekin viisi vuotta poliittisena vankina ollut mies. Hänet vangittiin 17-vuotiaana eikä hän ollut edes nuorimpia vankeja. Nuorimmat vangit olivat vain 13-vuotiaita.

Mandela oli yksin pienen pienessä sellissään. Toisaalta oma vankila selli oli jo luksusta, sillä suuri osa vangeista oli yhteisselleissä, joissa oli 20-60 vankia. Toisaalta yhteissellissä hyvä puoli oli yhteisöllisyys ja vangit kouluttivat toisiaan ja tukivat toinen toisiaan. Ulkoisten puitteiden lisäksi myös vankien kohtelu oli järkyttävää. Eräskin vanki kaivettiin kaulaan asti kuumaan hiekkaan. Kun hän pyysi vettä janoonsa, niin vartijat virtsasivat hänen kasvoilleen.

Myös rasismi näkyi vahvasti vankien kohtelussa. Jopa vankilaruokakin oli eri valkoisille kuin mustille: mustat vangit eivät esimerkiksi saaneet leipää eivätkä vihanneksia, kun taas valkoiset vangit saivat jopa hilloa leivän päälle. Aasialaiset ja värilliset saivat kohtelua näiden kahden välimaastossa. Mustat vangit jakoivat keskenään kaiken saamansa ruoan selvitäkseen yhdessä.

Nykyään entiset vangit ja vartiat työskentelevät yhdessä. Tämä on anteeksiannon prosessi: pitää antaa anteeksi joka päivä. Entiset vangit taistelevat näin rauhan ja hyvinvoinnin puolesta joka päivä. Päivän loppuessa me olemme kaikki samanlaisia ihmisiä.

Matkalla takaisin Kapkaupunkiin laiva keinui niin paljon, että melkein tuli paha olo. Mutta tällaisen matkan jälkeen ei varmaankaan voi olla muuta kuin paha olo... Vaikka oppaamme viimeiset sanat anteeksiannosta antoivatkin toivoa.

Alla kuvia matkaltamme:
1474428.jpg
Matkalla vankilaan

1474431.jpg
Oppaamme

1474427.jpg
Kansanedustajat tutustumassa Robben Islandin menneisyyteen

1474438.jpg
Vankilan piha

1474436.jpg
Robben Islandin vankilarakennus

1474430.jpg
Nelson Mandelan entinen vankiselli

1474429.jpg
Näkymä Robben Islandilta Kapkaupunkiin

1474433.jpg
Portti vapauteen