Tänään on ollut todella kulttuuripainotteinen päivä. Aamuni aloitin avaamalla Tyttöjen päivän Turun Kirjamessuilla kertomalla, mitkä kirjat teki vaikutuksen minuun tyttönä.

Samalla tuli pohdittua sitäkin, miten vanhojen tyttökirjojen arvomaailma on paljon suvaitsevampi kuin esimerkiksi 50-luvun poikakirjoissa. Olen viimeaikoina lukenut pojillemme äänen vanhoja poikakirjoja ja niiden rasistisuuden takia joudun välillä keksimään omaa tarinaa väliin, kun en voi lukea kaikkia kauheita tekstejä juutalaisista ja mustista.

Suoraan avauksen jälkeen osallistuin keskusteluun Kirjan Talo-projektista otsikolla "Inspiraatio - strategia vai tragedia? - voiko kirjallisuutta kehittää?". Mukana keskustelemassa olivat tutkija Siru Kainulainen ja kirjailija-kustantaja Ville Hytönen Savukeitaasta. Keskusteluamme johti läänintaiteilija Emma Puikkonen. Olen taas kerran otettu siitä sydämen palosta ja innosta, jolla turkulaiset tekevät elävää kulttuuria, vaikka kaupungin taloudellinen satsaus ja ehkä myös henkinen tuki ei aina ole paras mahdollinen. Turussa leijuu vielä selvästi jokin historiallinen sivistyksen liekki, joka saa ihmiset palaamaan halusta tehdä kulttuuria.

Tietenkin kirjamessuilta ja ruokamessuilta tarttui kaikennäköistä mukaan kotiin. Eniten innossani olen pellavaisesta vihreästä Uusi aika -olkalaukustani, joka kuuluu Agricola 2007 -tuotteisin. Sain äsken tekstiviestin Roosa Meriläiseltä, että hänkin oli ostanut samanlaisen laukun kuin minä. Se tuntui hauskalta, samaten kuin iltateetä odottava Piikkiössä tuotettu minttuhunaja...

969173.jpg


Kirjamessuilta siirryinkin sitten Pyhän Henrikin ekumeeniseen kappeliin roadaamaan äänityslaitteita Kimin kanssa isäni kuorokonserttia varten. Joudun nimittäin toimimaan äänitysteknikkona, koska Kimi lähti Kouvolaan keikalle. Nyt on kaikki mikit ja piuhat paikoillaan ja luulen tietäväni, mitä nappeja minun kuuluu painaa. Konsertti alkaa pian ja ainakin ÅSMA:n treenit kuulostavat miehekkäiltä.

Valitettavast en ehtinyt tänään -95 junnujen jalkapallotekniikka kisoihin, mutta sain pojaltani iloisen raportin sieltä äsken. Ehkä se oli hänestä vain hyvä, ettei paikalla ollut isää tai äitiä...