Nyt alkaa elämä taas vähitellen hymyilemään. Tässä onkin mennyt jo useampi viikko ankeissa tunnelmissa, koska olen ollut sairaampi kuin mitä muistan olleeni koko aikuisiälläni. Parin viikon yskimisen jälkeen lääkäri pakotti minut sairaslomalle 13.5. keuhkoputkentulehduksen takia. Lääkärikäynnin jälkeen raahauduin kuitenkin vielä hallituksen iltakouluun. Olisin muuten lähtenyt suoraa päätä kotiin, mutta en voinut, sillä iltakoulussa oli aiheena Itämeri, ja olin luvannut hoitaa tämän aiheen ryhmäni puolesta. Korvani olivat niin lukossa, että hädin tuskin kuulin omaa ääntänikään puhuessani vihreiden kantoja Itämeren pelastamisesta.

Viikon sairastelemisen jälkeen tulin taas Helsinkiin, koska päivälle oli niin paljon tärkeitä tilaisuuksia. Olin myös sopinut lääkäriajan sille päivälle. Kävin ensin valiokunnan kokouksessa, jossa oli yksi ilmasto- ja energiaselonteon tärkeimmistä kuulemisista. sieltä menin tapaamaan Turun ammatti-instituutin lähihoitajaopiskelijoita, jotka olin luvannut ottaa vastaan eduskunnassa. Samaan päivään mahtui myös mm. istunnon keskustelu innovaatiopoliittisesta selonteosta. Tässä linkki puheenvuorooni.

Päivän lopuksi meillä oli vielä vihreän valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous, jossa päätettiin valita Anni uudeksi työministeriksi. Kun olin vetänyt tämän kokouksen yhdessä valtuuskunnan uuden puheenjohtajan Kristian von Essenin kanssa, tunsin kuumeen nousevan. Lääkärikin totesi, että tulehdus ei ollut parantunut vaan sen sijaan laajentunut poskiontelotulehdukseksi. Lääkkeeni vaihdettiin ja sain vinkin käyttää nenäkannua eli sarvikuonoa. Se onkin oiva keksintö. Melkein yhtä hyvä kuin jo vuosia käyttämäni kuukautiskuppi.

Uudet lääkkeet purivat, mutta niillä oli paljon ikäviä sivuvaikutuksia. Nyt nekin alkavat olla takana, ja olin eilen eduskunnasta, jossa kuuntelimme YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin hienon puheen. Hän painotti erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyyttä. Tälle viestille olikin viimepäiväisten mediauutisointien perusteella tarvetta. Hän esimerkiksi pyysi Suomea kaksinkertaistamaan ponnistelut, jotta loppuvuodesta Kööpenhaminassa käytävät neuvottelut maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi onnistuvat. Tämä olisi tärkeää. Koko Ban Ki-moonin puhe (englanniksi) löytyy täältä.

Tapasin itse Ki-moonin pienemmässä porukassa noin kaksi vuotta sitten, kun hän oli valmistautumassa tähän tärkeään tehtäväänsä, ja pyysin häntä silloin ottamaan toimessaan esille myös äitikuolleisuuden ja naisten seksuaaliterveyden. Eilen olin kovin mielissäni, kun yksi hänen puheensa teemoista oli äitikuolleisuuden estäminen, ja hän kertoi myös kutsuneensa koolle sitä käsittelevän ryhmän.