Jos perheessä talous on pakkasella onko silloin viisasta ottaa lainaa kattamaan kulut vai pitäisikö vähentää menoja ja lisätä tuloja? Turku on juuri nyt tässä tilanteessa ja kaikki lautakunnat joutuvat leikkaamaan budjettejaan kovalla kädellä, jotta pysyisimme annetuissa raameissa.

Esimerkiksi liikuntalautakunnassa yritämme kääntää jokaisen kiven löytääksemme vähiten kauheat säästökohteet ja samalla nostamme myös taksoja saadaksemme lisätuloja. Mikään näistä toimenpiteistä ei ole yhdenkään lautakunnan jäsenen tai virkamiehen mielestä mukava tehdä. Tällaisessa tilanteessa on erittäin helppoa kerätä pisteitä vastustamalla kaikkia epämiellyttäviä päätöksiä. Koen kuitenkin lautakunnan kokonaisuudessa ymmärtäneen tilanteen vakavuuden ja kaikilla on vahva tahto hoitaa leikkaukset mahdollisimman vähäisillä tuhoilla.

Koska toiminta-alueemme on kohtalaisen pieni voimme paremmin perehtyä kokonaisuuteen kuin monissa muissa lautakunnissa. Siksi yritämmekin minimoida vahingot yksityiskohta myöten. Kun esimerkiksi teimme päätöksen lyhentää aukioloaikoja Lasten liikunnan ihmemaassa vihreiden Joni Lähteenmäki ehdotti, että Kupittaan toimipisteessä tätä lyhennystä ei tehtäisi. Lautakunta hyväksyikin yksimielisesti muiden paikkojen ajan lyhentämisen, mutta Kupittaan urheiluhallissa on puolituntia pidempi aika. Tämä on esimerkki siitä, kuinka pienistä räätälöidyistä toimenpiteistä on kyse kun raavimme kasaan tarvittavat säästöt.

Valitettavasti valtuustossa tuntuu olevan monilla enemmän tahtoa irtopisteiden keräämiseen kuin kokonaisuuden vastuunkantamiseen. Pelkään pahoin, että saamme lähiaikoina todistaa monta surullista näytelmää jossa ”pelastamalla” jokin kohde säästöiltä työnnämme säästämisen pakkoa eteenpäin vielä huonompia vaihtoehtoja päin. Tällaisessa tilanteessa ei ole kiitollista olla päättäjä, mutta uskon ihmisten ymmärtävän ettei kiltein ja viisain päättäjä ole se joka sanoo ei kaikille säästöille. Jos nyt haluaa toimia viisaasti ja samalla vaikuttaa säästökohteisiin on erittäin hyvä maaperä omille ehdotuksille säästökohteiksi tai lisätulojen saamiseksi.