Hallituksen jokasyksyinen vääntö eli budjettiriihi on parhaillaan menossa. Itse en tänä vuonna siihen osallistu, mutta kävimme läpi budjettiriihitavoitteitamme viime viikolla eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasaassa. Eduskuntaryhmän kesäkokous on aina ikään kuin syyskauden avaus: silloin kokoonnumme kaikki yhteen kesän jäljiltä ja pohdimme ajan kanssa syksyn ohjelmaa. Pääohjelmana on aina budjetti, sillä budjettiriihi on aina pian kesäkokouksen jälkeen.

Kesäkokous kestää kaksi päivää, ja ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on yleensä tutustumista paikallisiin kohteisiin ja muuten vapaampaa yhdessäoloa, ja varsinainen kokous on vasta toisena päivänä. Vaasa oli niin kiintoisa paikka, että valitettavasti meillä oli vähän liiankin paljon mielenkiintoisia kohteita ohjelmassa, eikä sitten kaikkiin ehditty perehtyä niin hyvin, kuin oli tarkoitus.

Tutustuimme aluksi Kuntsin modernin taiteen museoon, ja tapasimme siellä kaupunginjohtaja Markku Lumion. Sen jälkeen suuntasimme viime vuoden asuntomessualueelle tutustumaan erityisesti messualueen innovatiivisiin energiaratkaisuihin. Sen jälkeen jatkoimme energiansäästöteemalla ja menimme tutustumaan taajuusmuuttajia valmistavaan Vaconiin ja tuulivoimaloihin tehonmuokkaimia ja generaattoreita tuottavaan The Switchiin. Vaconiin olin tutustunut pariinkin otteeseen aiemminkin, ja nämä yritykset edustavat juuri sellaisia tulevaisuuden yrityksiä, jotka ovat mukana ilmastonmuutoksen torjuntatalkoissa ja samalla ylläpitävät Suomen työllisyyttä ja talouskasvua. Juuri tällaisiin aloihin Suomen kannattaisi panostaa.

Siirtyessämme bussilla paikasta toiseen, oli mukanamme koko ajan paikallinen opas, joka esitteli kaupunkia. Lopuksi kävimme valitettavan kiireisellä aikataululla luontokeskus Terranovassa, josta lähdimme risteilylle merenkurkun ainutlaatuiseen saaristoon. Risteilyn lomassa kävimme illallistamassa Kuusisaaren Jannen saluunassa, jossa tarjolla oli mm. lohikeittoa, josta olimme kuulleet kehuja jo etukäteen. Emmekä suotta. Lopuksi tapasimme vielä paikallisia vihreitä Strampenissa.

Seuraavan päivän kokouksen asialistalla eniten puhuttivat budjettiasiat ja varsinkin tapetilla ollut alv-ratkaisu ja se, miten veropohja pystytään säilyttämään, jotta palvelut voidaan turvata. Meidän näkemys on ollut, että ruoan arvonlisäveron alentaminen ei ole paras tapa tukea pienituloisia varsinkaan tässä taloustilanteessa, ja että toisaalta meillä ei ole varaa kasvattaa entisestään kuilua kaupassa myytävien elintarvikkeiden ja ravintolaruoan alv:ien välillä. Meidän pitää huolehtia palvelualan työpaikoista, ja arvonlisäverojen välisen kuilun pienentäminen on siksi tarpeen. Hallituksen budjettiriihessä nyt tekemä päätös laskea sekä kaupoissa myytävän ruoan että ravintolaruoan alvia maltillisesti ja samalle tasolle on siten meidän näkökulmasta ihan hyvä kompromissi.

Otin myös ilolla vastaan hallituksen päätöksen palauttaa makeis- ja virvoitusjuomavero, vaikka itsekin olen karkkihiiri ;o). Mielestäni hinta on hyvä tapa ohjata ihmisiä syömään terveellisesti. Liian usein itse asiassa epäterveelliset vaihtoehdot tulevat edullisemmaksi kuin terveelliset. Itse olen ruoan alv:in alennustenkin osalta kannattanut eniten mallia, jossa laskettaisiin vain vihannesten ja hedelmien alv:a. Tällöin taloudellinen menetys ei olisi ollut niin iso valtiolle, ja terveellistä ruokaa oltaisiin suosittu. Tämä meidän vihreiden suosima ajatus ei kuitenkaan ole saanut laajemmin kannatusta.

Ruoan arvonlisäveron alennuksen aiheuttamaa verovajetta kompensoidaan nostamalla yleistä arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksilöllä. Erityisen mielissään olin myös hallituksen päätöksestä korottaa verottoman tulon raja eli kunnallisveron perusvähennys 2000 eurosta 2200 euroon. Kesäkokouksessa linjasimme, että se olisi hyvä nostaa aina 2500 euroon asti, mutta tämäkin on jo hyvä. Kun kunnallisveron perusvähennys tuo lisätuloja 185 euroa vuodessa pienituloiselle, ja ruuan alvin alennus tuo vuositasolla noin 40 euroa, niin tästä tulee pienituloiselle enemmän  kuin mitä alvikantojen nosto tuo pienituloisille kustannuksia. Valtio kompensoi kunnille tästä aiheutuvat menetykset. Pienituloisimmathan maksavat veroa ainoastaan kunnille.