1895703.jpg

Olin tiistaina puhumassa Maan ystävien Ihmisbanderolli-tempauksessa. Sateisena syyskuun päivänä banderollissa itsensä likoon laittaneet ihmiset haluavat, että syksyllä eduskunnalle tulevan ilmasto- ja energiastrategian osana luodaan edellytykset säätää Suomeen ilmastolaki.

Vähitellen on alettu huomaamaan, että ilmastonmuutos ja sen torjuminen vaikuttavat jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa merkittävästi ihmisten elämänvalintoihin, kuten asumiseen ja liikkumiseen. Viime päivien puheenvuorot esimerkiksi pääministeri Matti Vanhaselta ja puhemies Sauli Niinistöltä ovat saaneet minut ajattelemaan erityisesti tulevaisuuden asumista.

Mikäli päätyy ostamaan oman kodin, on se yleensä elämän suurimpia investointeja. Itse en asuntoani ostaessani ole päällimmäisenä ajatellut sitä, onko valintani hyvä investointikohteena tai miten sen arvo kehittyy asuntomarkkinoilla. Olen vain pohtinut, missä ja miten juuri meidän perheemme haluaa asua, ja mihin meillä on varaa.

Tällä viikolla puhemies Sauli Niinistö varoitti siitä, että kotitalouksien velkaantuminen uhkaa johtaa tilanteeseen, jossa yksittäisille perheille käy niin kuin kävi 1990-luvulla, jolloin monet joutuivat kahden asunnon loukkuun. Vaikka asunto on ensisijaisesti tietenkin oma rakas koti, niin asuntoa hankkiessa ei ole yhdentekevää miettiä myöskään asunnon tulevaa arvoa. Valitettavasti koti joudutaan joskus myymään, vaikkei olisi koskaan aikonut sitä tehdä. Avioerot, työttömyys ja sairaus voivat johtaa hankalaan pakkotilanteeseen, jolloin muutto tulee eteen. Usein tämä liittyy muutenkin vaikeaan elämäntilanteeseen, jolloin ei ehkä jaksa viimeisen päälle vahtia taloudellisia etujaan.

Erityisesti huoli liikkumisen kalleudesta laittaa miettimään sitä, missä tulevaisuudessa kannattaa asua. Meidän Osmo Soininvaara on jo vuosikausia puhunut siitä, että asunto kannattaa hankkia ratojen varrelta. Tämä on myös Vihreiden johtolankoja kaavoituksessa: kestävä tie on rakentaa sinne, missä joukkoliikenne toimii. Siksi eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Anni Sinnemäen spontaani reaktio pääministeri Matti Vanhasen mallille "puutarhakylien metropolista" oli, että "Pääministerin hajakeskitetty malli oli ehkä vähän typerä ehdotus". Meidän mielestä kun pitäisi mieluiten rakentaa tiivistä nauhaa ratojen varsille. Kaupunkirakennetta on tiivistettävä nykyisen asutuksen, palvelujen ja joukkoliikennereittien läheisyydessä, jotta se ei hajaantuisi kauas keskustasta yksityisautoilun varaan.

Jo nyt on signaaleja siitä, että yhä useammat ajattelevat näin. Enää ei haaveillakaan välttämättä isosta omakotitalosta kaukana keskustoista vaan myyntivaltiksi ovat tulleet toimivat joukkoliikenneyhteydet ja lyhyet etäisyydet palveluista. Tämä näkyy myös asuntomarkkinoilla, joilla toimii markkinavoimien lait. Se mistä ihmiset haaveilevat, tulee kalliimmaksi, ja se mikä epäilyttää, tulee halvemmaksi. Hyvien kulkuyhteyksien varrella olevien asuntojen haluttavuus rupee jo näkymään hinnoissa. Sen sijaan pääministerin Nurmijärven asunto on tainnut olla myynnissä jo pidempään... 

Myös valtio ja kunnat voivat helpottaa kestäviä asumisratkaisuja panostamalla toimivaan joukkoliikenteeseen. Erityisesti rataliikenne on tulevaisuuden ratkaisu. Siksi pikaraitiotie- ja lähijunahankkeet ovat meidän vihreiden suurimpia unelmia täällä Varsinais-Suomessa. Voisimme ottaa mallia myös pääkaupunkiseudun YTV:stä, jotta saataisiin koko Turun seudulle toimivampi joukkoliikenne. Valtion nyt lopultakin aloittama suurten kaupunkien joukkoliikennetuki voisi toimia sysäyksenä tälle.

Energian kallistuessa voi myös omaa kotiaan remontoida energiaa ja siten myös rahaa säästävämmäksi. Hallitus päätti juuri budjettiriihessä muuttaa kotitalousvähennystä entistä paremmaksi. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää nostetaan 3000 euroon, ja samalla poistetaan vähennyksen käyttötarkoituksen sisällä olleet rajat. Uudistuksella pyritään erityisesti tukemaan pientalojen energiatehokkuutta parantavia hankkeita ja ympäristöystävällisiä lämmitystapamuutoksia, kuten öljylämmityksen korvaamista pelletti- tai maalämpöjärjestelmillä. Näin kotitalouksien korjaustyöhön saatava vähennys lähes kolminkertaistuu.

Perheet voivat elää unelmaansa monella eri tavalla. Pääasia, että meillä on aikaa toisillemme, ja ettei kaikki aika mene ylisuurten velkojen ja elämänkustannusten maksamiseen. Hyvä tapa saada lisää tilaa ja järjestystä pieneen kotiin on käydä tarkkaan läpi, mistä kaikista tavaroista ja vaatteista voisi luopua, ja järjestää sitten vaikka ylimääräisten tavaroiden vaihtoilta kavereiden kanssa. Loput voi sitten viedä vaikka kirpparille tai jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle.