Alla oleva mielipidekirjoitukseni julkaistiin Turun Sanomissa 28.3.2009:

Päätoimittaja Aimo Massinen kommentoi (TS 21.4.) lausuntoani, että kaksi viimeistä vuotta ovat olleet elämäni parasta aikaa politiikassa. On totta, että niistä 14 vuodesta, jotka olen nyt ollut kansanedustajana, nämä kaksi viimeistä ovat olleet selvästi tehokkaimmat.

Moni asia, josta olemme vuositolkulla puhuneet, on tämän hallituksen aikana vihdoinkin nytkähtänyt eteenpäin. Vihreä verouudistus etenee, eli verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta ympäristö- ja kulutusveroihin. Tällä vaalikaudella verotuksen painopistettä on siirretty miljardin euron verran työn verotuksesta ympäristöveroihin.

Tällä vaalikaudella on päätetty syöttötariffi biokaasulle ja kohta myös tuulivoimalle, ja vihdoinkin on myönnetty joukkoliikennetukea myös suurille kaupungeille. Tämän ansiosta arvokorttilippujen hinta vaihteeksi laskee. Tällä vaalikaudella raideliikenteeseen satsataan yhtä paljon kuin teihin, ensimmäistä kertaa sitten rautateiden rakentamisen.

Kotitalousvähennys on korotettu 3 000 euroon henkilöä kohden, ja sen voi vaikka kokonaan käyttää energiaa säästäviin korjauksiin tai lämmityssysteemien vaihtoon. TEHO-hankkeella vähennetään Aurajoen ja Eurajoen varrella sijaitsevan maatalouden Itämerta rehevöittäviä päästöjä.

Tämä hallitus on korottanut monia lapsiperheiden, opiskelijoiden ja eläkeläisten tukia. Esimerkiksi opintotukeen saatiin ikuisuuksien jälkeen vihdoinkin korotus, kuten myös pienimpiin vanhempien päivärahoihin.

Apurahansaajille on taattu eläketurva, sairasvakuutusturva sekä lakisääteinen tapaturmaturva. Aikaisemmin apurahansaajat olivat sosiaaliturvan suhteen lainsuojattomia. Pätkätyöläisistä myös tieteen ja taiteen tekijöiden työttömyysturvaa on parannettu. Heidän työttömyysturvan antamisesta on annettu yhtenäinen ohjeistus, ja lisäksi tieteen ja taiteen tekijöillä on omat työvoimaneuvojat. Siviilipalvelusaika on lyhennetty pidemmän asepalveluksen pituiseksi.

Toki olemme vihreästä näkökulmasta joutuneet tekemään myös epämieluisia päätöksiä, mutta kaksi vihreää ministeriä ei voi yksin päättää hallituksen linjasta. Tässä oli vain osa tämän vaalikauden aikana tehdyistä hyvistä päätöksistä, ja niitä on toivottavasti paljon vielä edessäkin.

 

Janina Andersson

 

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja