Vietyäni eskarilaisen kahdeksaksi menin vihreiden Kauppahalliosaston kautta ravintolalaiva Cindyyn, jossa saimme kuulla Perheyritysten liiton ajankohtaisia kuulumisia liiton toimitusjohtajalta Anders Blomilta. Sitten seurasi vielä Turun Seudun Osuuspankin rahoitusjohtajan Juha Penttilän puheenvuoro korkoriskiltä suojautumisesta, ennenkuin paikalle saapuneiden ehdokkaiden paneeli alkoi.

Yleisössä oli suurin piirtein yhtä monta ihmistä kuin paneelissakin, mutta kyllä me kuitenkin saimme kovan perustulokeskustelun aikaiseksi. Tällä kertaa kokoomuksen Petteri Orpo ensin kaipasi juuri jotain meidän perustulon kaltaista muutosta ja sen perään hän sanoi ettei ollenkaan usko perustulomalliimme... mielenkiintoinen tämä perustulokeskustelu kaiken kaikkiaan tähän asti.

Tämän jälkeen hain Kimin kanssa pari viherkasvia meiltä kotoa Kauppahalliosastollemme sekä Mari Saarion, Martti Wallasvaaran ja minun yhteisiä vaalilehtiä jaettavaksi. Oli ihmeen hauskaa jakaa näitä lehtiä melkein kolme tuntia eilen kaupungilla. Ihmiset ovat yleensä ystävällisiä ja tulee hyvä mieli. Ainoastaan yksi mies tuli vihaisesti sanomaan, että missä on nyt se teidän vihreiden lupaama ilmastonmuutos, kun hän palelee!

Kävin myös pitkän todella vakavan keskustelun miehen kanssa, joka oli erittäin huolissaan lapsensa puolesta. Tuli aika avuton olo, kun ongelmat ovat sen laatuisia etten kansanedustajan pysty nopeasti tekemään paljon mitään tässä tietyssä tapauksessa. Pidemmän päälle ehkä jotain yleisiä muutoksia voisimmekin saada aikaan.

Illalla pohdimme Vimmassa vihreitä liikenneratkaisuja Turun seudulle. Kaupunkirakenteen hajauttaminen, tierakentaminen ja autopohjaisten liikekeskusten edistäminen ovat johtaneet Turun seudulla autoliikenteen nopeaan kasvuun. Liikenneruuhkat tukkivat Turun keskustan sisääntulot. Ilmansaasteet, melu ja huono liikenneturvallisuus karkottavat asukkaita. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmia ei toteuteta. Suuret puolueet haluavat pahentaa tilannetta rakentamalla toriparkin, toteuttamalla lisää autoliikekeskuksia,hajauttamalla seudun maankäyttöä entisestään sekä toteuttamalla uusia tiehankkeita. Näillä keinoilla liikenteen energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt lisääntyvät merkittävästi.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen aloitti tilaisuuden kertomalla vihreiden liikennepoliittisesta ohjelmasta, jonka laatimisessa hänellä on ollut iso rooli. Olen niin iloinen että Oras kuuluu meidän eduskutaryhmäämme ja toivon todella että hänet valitaahn jatkamaan. Oraksen jälkeen minä kerroin, miten olemme yrittäneet hoitaa Varsinais-Suomen liikenneasiat eduskunnassa. Vihreiden liikennepoliittisen toimikunnan jäsen ja Turun kevyen liikenteen asiamies Mikko Laaksonen alusti maankäytön hajauttamisesta ja autoliikenteen kasvusta Turun seudulla.

 Kansanedustajaehdokas Ville-Veikko Mastomäki piti hauskan ja vauhdikkaan esityksen siitä, miksi ilmastonmuutos on syy toteuttaa vihreät liikennepoliittiset tavoitteet. Kaupunginvaltuutettu Katri Sarlund kertoi kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä Turun seudulla. Kansanedustajaehdokas Jukka Kumpuvuori piti todellisen asiantuntijan puheenvuoron liikkumisen esteettömyydestä. Kansanedustajaehdokas Monika Antikainen valaisi lietolaisin esimerkein seudullisen joukkoliikenteen kehittämisen välttämättömyydestä. Viimeisenä kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen innosti meitä pikaraitiotien, paikallisjunien ja Turun rautatieyhteyksien huikeista tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Olin niin inspiroitunut tämän jälkeen, että menimme vielä vähäksi aikaa jakamaan vaalilehtiä iltakävelyllä oleville turkulaisille :o).

Kotona söin, vaihdoin perheen kanssa lakanat sänkyihin ja laitoin lapset nukkumaan ja taas jatkui vaalirumba, mutta nyt sähköpostilla ja netillä. Nyt alkaa laskuja jo tippumaan aika kovaa vauhtia, vaikka oma kamppanjani tuntuu todella pieneltä verrattuna esimerkiksi kolleegani Marjukka Karttusen joka on jo nyt käyttänyt paljon enemmän rahaa kampanjaansa kuin minun koko budjettini, ja se näkyy... Täytyy myöntää että olen hieman kateellinen kun näen hänen mainoksia joka päivä lehdissä, takseissa, busseissa ja kohta alkaa tv-mainokset. No tällaiseltahan se aina on tuntnut ennenkin vaalien alla ;o). Etenkin kokoomuksen ja keskustan ehdokkailla on huikea ulkopuolinen rahoitus ja vihreillä on yleensä aina vähiten rahaa mainostamiseen.

Yö unet jäivät harmittaan lyhyeksi. Pelkästään viisi tuntia tuli nukuttua, mutta viime sunnuntaina heräsin vasta kun lapset kutsuivat ruokapöytään kello kaksi 14,5 tunnin unen jälkeen! En meinannut uskoa silmiäni, kun katsoin kelloa!