Olipa mukavaa viettää 38-vuotispäivääni yhdessä vihreän porukan kanssa Turussa. Vihreä valtuuskunta ja eduskuntaryhmä kokoontui viikonloppuna Vimmassa ja ilta vietettiin Apteekissa ja Koulussa. Vihreä liitto täytti kalevalan päivänä 22 vuotta ja kokouksessa oli minun lisäkseni kaksi muutakin samana päivänä syntynyttä, itseni kanssa täsmälleen samanikäinen Reetta Parvikko Raumalta ja vuoden meitä vanhempi Ville Elonheimo Pohjois-Karjalasta.

Keskustelimme vilkkaasti siitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi hallituksessa. Itse olen sitä mieltä, että niistä 14 vuodesta, jotka olen nyt ollut kansanedustaja, nämä kaksi viimeistä ovat olleet selvästi tehokkaimmat. Nyt todella moni asia, josta olen vuositolkulla puhunut, on nytkähtänyt eteenpäin. Vieläkin askeleet voisivat olla paljon suurempia, mutta nyt sentään jotakin tapahtuu.

Tästä samasta aiheesta sainkin sitten jatkaa ilmastolakipaneelissa eilen maanantaina Turun pääkirjastossa. Siteerasin siellä World watch instituutin johtajaa Christopher Flavinia, joka äsken Suomessa ollessaan totesi +2 asteen rajan olevan aivan liian löysä. Aiemminhan on ajateltu, että ilmastonlämpenemisen rajoittaminen +2 asteeseen esiteollisiin aikoihin verrattuna riittäisi pahimman ilmastokatastrofin ehkäisemiseksi. Flavinin mukaan katastrofi on täällä jo ennen sitä. Hän totesi myös, että Suomessa on nyt jo lähes 10 vuoden ajan rakennettu yhtä ydinvoimalaa, mikä ei ole edes valmis. Saksassa on samaan aikaan lisätty uusiutuvan energian osuuttaa 4%:sta 14%:iin.

Mitä konkreettista olemme nyt siis tehneet hallituksessa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi:
- Syöttötariffi biokaasulle ja kohta myös tuulivoimalle
- Ensimmäisen kerran joukkoliikennetuki myös suurille kaupungeille
- Ensimmäisen kerran sitten rautateiden rakentamisen raiteisiin satsataan enemmän rahaa kuin teihin.
- Rakentamiseen tulee energiansäästöä ministeri Vapaavuoren johdolla.
- Kotitalousvähennys korotetaan 3000 euroon ja sen voi vaikka kokonaan käyttää energiaa säästäviin korjauksiin tai lämmityssysteemien vaihtoon. Kahden aikuisen kodissa se tarkoittaa 6 000 euroa per vuosi.
- Energiaveroja korotettiin niin, että bensa ja diesel kallistuivat.
- Autoveroa rukattiin energiasyöppöjäautoja rankaiseviksi, vaikkakin ratkaisu olisi voinut olla paljon radikaalimpi.
- Tulossa ovat toivottavasti vielä ruuhkamaksut ja tietullit

Toivottavasti tämä lista vielä pitenee. Esimerkiksi kevyen polttoöljyn veroa pitäisi pikaisesti nostaa samalla lailla kuin Ruotsissa on jo kauan sitten tehty. Sillä juuri nyt öljyn hinta on niin alhaalla, että saan paljon viestejä ihmisiltä, jotka empivät siirtymistään pelleteillä lämmittämiseen, koska ne maksavat juuri nyt enemmän kuin öljy. Öljyn hinta varmaankin nousee, mutta markkinaviesti on aivan väärä juuri nyt.

Sitten meiltä myös kysyttiin miten itse pyrimme vähentämään ilmastopäästöjämme. En itse ole ajanut elämässäni autoa kuin alle 10 kertaa. Samaten isäni on elänyt elämänsä ilman autoa, kuten myös hänen vanhempansa ja heidän vanhempansa. Polkupyöräilen, kävelen ja käytän julkisia välineitä, joihin lasken myös taksit. Muiden kyydissä olen usein, mutta omat menemiseni hoidan näin. Kotimme lämpiää maalämmöllä ja varaavalla takalla. Perheemme ei ole pitkään aikaan tehnyt lomalentoja, mutta se johtuu etenkin nuoremman poikamme päätöksestä. Kimppakyytien lisäksi harrastamme suvun kimpparuokailua, jossa suosimme luomu- ja lähiruokaa. Lajittelu ja kompostointi ovat kai aika itsestäänselvyyksiä.

Tänään luin ilokseni, että turkulaiset ravintolat Kerttu, Pippurimylly ja Hugo ovat lähteneet mukaan Porkkanamafian haasteeseen, ja lupautuneet sijoittamaan ensi lauantain normaalituoton ylittävän tuoton 100-prosenttisesti ekologisiin investointeihin. Kuulostaa hyvältä diililtä sekä ravintoloitsijalle että ympäristölle. Täytyy varmaan itsekin käydä ensi lauantaina syömässä jossain näistä :o).