Seuraavaksi ehdokashaastattelussani on Martti Wallasvaara. Martti toisi ryhmäämme lisää todellista yrittäjyyden tunteminen. Me kaikki haluaisimme edistää yrittäjyyttä mutta konkreettisia tekoja auttaa yrittäjyyden omakohtainen tuntemista. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana Martti on tarttunut rohkeasti haasteisiin ja uskon hänen tarttuvan samalla voimalla myös kansanedustajan tehtäviin. Rennon sosiaalisella tyylillään Martti löytää helposti yhteistyökumppaneita yli puoluerajojen ja se on kaikkein tehokkain tapa saada aikaan muutoksia. Tässä Martin vastaukset:

* Mitä pidät kuluneen vaalikauden parhaana vihreänä saavutuksena?

Yrittäjänä minulle on erityisen tärkeää, että olemme pitäneet pienyrittäjyyden edistämistä sekä työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen helpottamista keskustelun keskiössä.

Pienten lasten isänä arvostan saavutuksimme lasten ja lapsiperheiden aseman parantamiseksi: pienimpien päivärähojen nostot, isyysvapaan pidentyminen (pieni mutta oikeansuuntainen) ja erityisesti päivähoidon nollamaksuluokan säilyminen. Päivähoitoa koskevassa keskustelussa on kummallista, ettei suomessa aina ajatella samoin kuin kaikkialla muualla Pohjois- ja Keski-Euroopassa, jossa varhaiskasvatus ei suinkaan ole apua laiskoille vanhemmille vaan palvelu nimenomaan lapsille, lasten oikeus.

Arvostan myös Osmo Soinivaaran työtä Sata-komiteassa, vaikka itse komitean lopputulokset olivat monella tavalla  pettymyksiä. Soininvaaran kokemuksistaan julkaisema selkeä, helppolukuinen ja Akateemisen joulumyynnikin short-listalle päässyt kirja oli vaikuttava teko, joka on avannut politiikan isoja kiistakysymyksiä monille.

* Missä meni pahimmin metsään?

Samassa aiheessa, vaikkakaan ei vihreistä johtuen: Sata-komitean työ vesittyi osin. Ääniä siis tarvitaan, sillä tämä haaste hoituisi hetkessä kuntoon, jos se olisi vihreistä kiinni. En väheksy komitean yksittäisiä hienoja voittoja, mutta sosiaaliturvan kokonaisremontilla on kiire. Työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen helpottaminen ja pienipalkkaisen työn tukeminen muuttaisi ilmapiiriä ratkaisevasti aktiivisemmaksi ja hyvinvointierot kapenisivat. Meillä yrittäjille olisi paljon töitä tarjolla, jos ainoa vaihtoehto ei olisi maanantaista perjantaihin kahdeksasta neljään. Näille töille olisi paljon ottajia, elleivät lisäansiot häipysi byrokratian viidakkoon. Uudistustarvetta tulee siis edelleen pitää parrasvaloissa.

* Mitä olisit itse tehnyt toisin?

Vahvistaisin edelleen puolueen ja tavoitteidemme viestintää äänestäjien suuntaan. Emme aina pidä tarpeeksi meteliä vihreistä saavutuksistamme. Kehitystä on tapahtunut mutta paljon työsarkaa jäljellä.

* Millainen tiimipelaaja sinusta tulisi vihreään eduskuntajoukkueeseen?

Innostuin politiikasta vasta nelikymppisenä. 20 vuotta yrittäjänä työelämässä on opettanut tuntemaan omia rajoja ja tutkimaan ennen hutkimista.  Esiintymislavalla jazz-muusikoiden keskellä en olisi vuosia pärjännyt ilman isoja korvia ja innostusta ryhmäntyön voimaan.