Turun Sanomissa on viime aikoina nähty tuulivoimaa vastustavia kirjoituksia Kokoomuksen kansanedustajilta ja europarlamentaarikolta. Tuulivoiman potentiaalia vähättelemällä heidän tarkoituksensa on kannattaa ydinvoiman lisärakentamista.

Petteri Orpon ja Sanna Perkiön (TS 12.6.2008) mukaan tuulivoimasta aiheutuu "valtavat ympäristöhaitat". Eija-Riitta Korhola (TS 7.6.2008) sentään erittelee tuulivoiman ympäristöhaitoiksi maisemahaitat ja meluhaitan. Ydinvoimasta puhuttaessa ympäristöhaitat tuntuvat heiltä kuitenkin unohtuvan. Ydinvoima ei ole päästötöntä, se esimerkiksi tuottaa ydinjätettä. Ydinvoiman käyttöön sisältyy myös aina merkittävän ympäristövahingon riski. Jotain tämän riskin suuruudesta kertoo nykytilanne, jossa vakuutusyhtiöt eivät suostu vakuuttamaan ydinvoimaloita vaadittavalla laajuudella.

Orpo ja Perkiö peräänkuuluttavat teknologisten innovaatioiden merkitystä tulevaisuuden markkinoilla. Miksei sitten haluta panostaa näihin aloihin? Esimerkiksi tuulivoiman maailmanmarkkinat ovat jo vuosia kasvaneet 20-30 prosentin vuosivauhtia. Suomi on jo tällä hetkellä merkittävä tuulivoimakomponenttien valmistajamaa. Valitettavasti vain suomalaista tuulivoimateknologiaa menee tällä hetkellä lähinnä vientiin, koska Suomen omat investoinnit ovat vaatimattomia.

Ernst&Youngin tutkimuksen mukaan Suomi on kolmanneksi vähiten houkutteleva maa uusiutuvan energian investoinneille, ja kaikkein vähiten houkutteleva maa investoinneille tuulivoimaan. Euroopan komission mukaan tuulivoiman ja biokaasun alhainen tuki Suomessa estää niiden merkittävän kasvun.

Myös Turun Sanomat uutisoi 16.6.2008, että monet tuulivoimahankkeet ovat jäissä, koska tukirahoja ei ole. Lisäksi Suomi on ainoa EU:n maa, joka tukee tuulivoimaa investointituilla, kun muualla Euroopassa tuetaan tuotetun sähkön määrään perustuvilla syöttötariffeilla ja vihreillä sertifikaateilla. Onneksi tuulivoiman syöttötariffit ovat olleet esillä parhaillaan hallituksen valmistelussa olevassa ilmasto- ja energiastrategiassa.

Tuulivoimaan panostamalla saataisiin sekä energiaa että tuettaisiin kotimaista teknologiakehitystä ja työllisyyttä. Sen sijaan ydinvoimaloiden kaltaisilla suururakoilla on EU:n sisämarkkinoilla toimittaessa taipumusta mennä ulkomaisille toimijoille. Esimerkiksi viidettä ydinvoimalaa rakentaa parhaillaan ranskalainen yhtiö.

Ydinvoima ei myöskään ratkaisisi EU:n Suomelle asettamia uusiutuvien käyttötavoitteita, koska ne on määritelty prosenttiosuutena. Ydinvoiman lisärakentamisen jälkeen tarvittaisiin vielä enemmän uusiutuvia. Vihreiden laskelmien mukaan EU:n uusiutuvien tavoite ja Suomen energiantarve on mahdollista täyttää mm. energiatehokkuutta lisäämällä, bio- ja metsäenergialla, lämpöpumpuilla ja tuulivoimalla ilman, että tarvitaan lisää ydinvoimaa.

Korhola kirjoitti, että nyt pitäisi odotella lähivuosina tulevaa aurinkoenergiateknologiaa ja investoida siihen sitten. Aurinkoenergia on erittäin kannatettavaa myös, mutta tässä tilanteessa ei ole varaa jäädä muutamaksi vuodeksi odottelemaan. Teknologian kehitys on ikuista, mutta ilmastonmuutoksen torjumiseksi on toimittava heti.

Janina Andersson
kansanedustaja (vihr.)

***
Tämä kirjoitukseni julkaistiin Turun Sanomissa maanantaina.