Eilen olin Uponorin järjestämässä seminaarissa puhumassa haja-asutusalueiden jätevesihuollosta. Kaikkin haja-asutuskiinteistöihin, joihin tulee vesi sisään, pitää ennen vuotta 2014 järjestää jäteveden puhdistus, jotta vesistöjen rehevöitymistä voitaisin vähentää.

Nyt vaikuttaa siltä, että ensimmäisen innostuksen jälkeen kaikki jäävät odottelemaan viimeistä deadlinea ennen kuin hoitavat tämän asian. Tilanteessa voi käydä niin, että silloin tulee niin kova ruuhka, ettei ammattitaitoisia ihmisiä meinaa saada tekemään näitä muutostöitä ja hinnat nousevat.

Otin tilaisuudessa esiin sen, että olen erityisen ilahtunut ministeri Stefan Wallinin esityksestä ja olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että olisi syytä selvittää kotitalousvähennyksen laajentamista kattamaan jätevesijärjestelmän suunnittelun kustannukset, tehdasvalmisteisten puhdistamoiden asennuskustannukset sekä jätevesijärjestelmien hoidon ja huollon ostopalvelut. Jotta laajennettu kotitalousvähennys toimisi kannustavasti, se voisi supistua vuosittain tullakseen nykyisen laajuiseksi vuoteen 2014 mennessä.

Kevään eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen tehtäväksi jäävät merkittävimmät päätökset niistä lisätoimista, jotka valtio toteuttaa haja-asutuksen talousjätevesiasetuksen toimeenpanosta aiheutuvien rakennustoimenpiteiden liiallisen ruuhkautumisen välttämiseksi vuosille 2012-2013.