Seuraavana vuorossa seuraajaehdokkaitteni haastattelusarjassa on Mari Saario.  Vihreässä eduskuntaryhmässä on ollut aukko sen jälkeen kun Irina Krohn lopetti eduskunnassa. Mari on ehkä ainoa, joka pystyisi täyttämään tämän aukon uskomattomalla luovuudellaan ja hersyvällä huumorillaan. Miten voikin yhteen ja samaan ihmiseen mahtua samalla niin paljon taloudellista ja teknologista osaamista ja maailmaa syleilevää humanismia. Mari olisi valmista ministeriainesta heti kättelyssä. Tässä Marin vastaukset:

* Mitä pidät kuluneen vaalikauden parhaana vihreänä saavutuksena?

Vihreän talouden esiinmarssi Suomessa. Toki maailmakin muuttui tukemaan tätä työtä mutta on hienoa nähdä, että aiemmasta marginaalista on tullut valtavirtaa ja bioenergian ja ilmastotalouden kaltaiset ilmaukset löytyvät nykyään monenlaisista strategioista.

Paljon työtä silti vaaditaan, että strategiat muuttuvat todellisuudeksi, esimerkiksi kunnissa on paljon ristivetoa toisaalta pyrkimyksessä hiilijalanjäljen vähentämiseen ja toisaalta vanhakantaisena uskona siihen, että ne kolmen auton pendelöintitontit kaukana kaikesta ovat se ainoa ja paras elämisen malli. Pelottaa myös ajatella, millaista olisi poliittinen kielenkäyttö liittyen esimerkiksi maahanmuuttajiin tai seksuaalivähemmistöihin ilman vihreiden tinkimätöntä asennetta asiaan.

* Missä meni pahimmin metsään?

Tietoyhteiskuntaan ja tekijänoikeuksiin liittyi aika paljon ristiriitoja, varsinkaan sittemmin sosiaalidemokraatteihin lähteneen Kaisa Rastimon kannanotot eivät olleet kovin rakentavia. Muutenkaan emme loistaneet tässä aiheessa sillä osaamisella, mitä meillä on.

Oikeastihan meidän malleissamme tuetaan sekä luovan työn tekijöiiden mahdollisuuksia esimerkiksi prosenttiperiaatteen, perustulon ja kulttuuripalvelujen puolustamisen kautta. Toisaalta haluamme tukea myös vapaamuotoista ja villiä kulttuuria ja sananvapaus ja avoimuus on meille keskeinen arvo. Mutta jos otamme uunituoreen tietoyhteiskuntaohjelmamme sisällön vastedes politiikan ohjenuoraksi, silloin ei ole valittamista. Myös perustulon olisin suonut etenevän enemmän.

* Mitä olisit itse tehnyt toisin?

Olisin pysynyt yhtä lailla hallituksessa ydinvoimapäätöksen jälkeen, ihan vain pitääkseni ne allashankkeet kuopattuna. Mutta noihin tietoyhteiskunta-asioihin liittyen olisin ehkä koettanut vielä enemmän sparrata eduskuntaryhmän tietotasoa aiheesta, nyt ei hyvä viesti mennyt aina läpi. Myös maaseudusta olisin kannustanut enemmän puhetta ja reissaamista kentällä.

* Millainen tiimipelaaja sinusta tulisi vihreään eduskuntajoukkueeseen?

Sietämättömän sosiaalinen ja pelottavan puujalkavitsivaraston omistava keskikentän työmyyrä, joka synkimmässäkin tilanteessa valaisi uskoa muuhun jengiin. Tuomarille en huutelisi enkä varoituksia hankkisi, syöttöpelillä mentäisiin eteenpäin, sillä koko joukkueen yhteissuoritus se politiikassa lopulta ratkaisee.