Osallistuin tänään Lounaisrannikon Senioriopettajien paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin aika paljon verotusta ja eläkkeitä.

Eräs herrasmies yleisössä halusi kovasti poistaa lahja- ja perintöveron. Sanoin, että tämän vuoden kertymä tästä verosta on suurin piirtein yhtä paljon kuin se raha mikä kuluu noin 30 opettajan palkkaamiseen jokaisessa Suomen kunnassa. Silloin keskustan Esko Kiviranta sanoi, ettei voi verrata verorahoja ja opettajien palkkoihin meneviä rahoja... Minä en ymmärrä miksi ei niitä voisi verrata, samassa kassassahan kaikki valtion rahat ovat, niin verotulot kuin kunnille maksettavat osuudet.

Kyllä perintöveroa varmaankin pitää vähän rukata, mutta sen poistaminen on taas arvovalinta, jossa sitä pidetään tärkeämpänä kuin vaikkapa opettajien palkkaamista.

Sain myös hyvän kysymyksen perustulosta ja hämmästelen, ettei kukaan muu sanonut kannattavansa perustuloa. Ei edes Annika Lapintie, vaikka oikein yritin muistuttaa häntä siitä, että mielestäni Vasemmistoliitto kannattaa perustuloa. Eikä myöskään keskustan Kiviranta... Hmmm... en oikein nyt ymmärrä miksi perustulo on nyt niin ei-pop kansanedustajien parissa?

Paneelin puheenjohtajana toimii Veteraaniopettajat ry:n puheenjohtaja opetusneuvos Sirkka-Liisa Tarjamo Vantaalta. Ja koko yleisö oli kovin aktiivista. Mikä ei kylläkään yhtään yllätä, sillä ainahan opettajat ovat olleet erityisen yhteiskunnallisesti valveutuneita ja aktiivisia.