Hallituksen ensimmäisessä iltakoulussa nousi ilmastonmuutos ilokseni yhdeksi pääteemaksi, kun ministerit ja eduskuntaryhmien johdon edustajat kokoontuivat Kesärannassa. Samaten talousvaliokunnassa ja ympäristövaliokunnassa ilmastonmuutos on melkein päivittäin agendalla. Radiokeskusteluissa on nyt ollut teemana jo toistamiseen energia ja ilmasto... Eli ei mene päivääkään ettenkö olisi tekemisissä ilmastonmuutoksen kanssa.

Esimerkiksi juuri nyt istun ympäristöministeriössä näiden molempien valiokuntien ja eri asiantuntijatahojen kanssa pohtimassa miten Suomi hoitaa vastuunsa ilmastonmuutostaistelussa. Suuri linjaero on nyt siinä haluammeko itse aktiivisesti olla edelläkävijöitä, jotka näkevät tämän myös mahdollisuutena, vai pyristelemmekö vastaan ja taivumme hitaasti kansainvälisten pakotteiden edessä?

Jyrki Kasvi toi täällä tulevaisuusvaliokunnan puheenvuorossa hyvin esiin tämän ristivedon, jonka tunnen päivittäin työssäni. Näitä jarruttajia ja työttömyydellä ja kalliilla energialla pelottelijoita nimittäin riittää kaikkialla... Olen myös omassa elämässäni päättänyt tänään maksaa hitaammin pois asuntolainojani ja satsata rahaa Nordean Ilmastonmuutos-indeksilainaan, jolla tuetaan tuulivoimaa, aurinkoenergiaa, biopolttoaineita, merienergiaa, maalämpöä, vetyä, polttokennoja, energian talteenottoa, energiatehokkuutta ym. Olen myös ajatellut ostaa osakkeita varsinaissuomalaisesta maalampöfirmasta.