Onko sinulla työpaikka, johon palata kesälomien jälkeen? Silloin päällimmäisenä tunteena ei varmaankaan ole nyt harmi loman loppumisesta, vaan kiitollisuus työpaikan olemassaolosta. Kun maailmalla kuohuu, ja useat ovat joutuneet jättämään täällä meillä sekä naapurissa vanhan ja tutun työpaikkansa, niin moni itsestäänselvyys ei olekaan niin selvä.

Naapurinkin työllisyys vaikuttaa elämänlaatuumme, sillä mitä useampi meistä pystyy maksamaan veroja ja ostamaan lähipalveluja, sitä paremmin me kaikki voimme. Pahinta on, jos kaikki samaan aikaan lopettavat palveluiden ostamisen toinen toisiltaan pelätessään huonoja aikoja.

Vaikka sanotaan, ettemme voi rikastua pesemällä toinen toistemme selkiä, niin on kuitenkin parempi, että kaikki teemme sen, minkä osaamme parhaiten ja ostamme muut palvelut toisilta. Emme ehkä rikastu, mutta yhteisömme pysyy elävänä ja elämänlaatumme ei heikkene niin selvästi kuin se heikkenisi, jos jokainen yrittäisi yksin selviytyä elämästään.

Ekologisestikin on kestävämpää hankkia kaikki tarvittava lähialueelta niin pitkälle kuin mahdollista. Näin vältetään tavaroiden turha rahtaaminen ympäri maailmaa. Eli taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti paras tapa avata kukkaronsa, on suosia laadukasta kotimaista.

Avainlippu-tuotteiden valitseminen on yksi hyvä tapa. Avainlipun saadakseen tuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 % omakustannusarvosta.

Kotimaista tuotantoa suosivan on hyvä tuntea alueensa yritykset. Käytännöllistä apua oikean tuotteen valintaan saa nettisivulta www.sinivalkoinenvalinta.fi

Joutsenmerkki on Avainlippu-merkin lisäksi oiva apu ostosvalintaa tehtäessä. Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki opastaa kuluttajia valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita ja kannustaa valmistajia tekemään tällaisia tuotteita.

Turun alueella toimii useita hyviä työllistäjiä, jotka valmistavat arkipäivän tuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi puhtaus- ja hygieniatuotteita tekevä KiiltoClean. Yrityksen valmistamista kotitalouksien puhdistusaineista noin 50 % on joutsenmerkittyjä. Raision tehtaat merkitsee edelläkävijänä Elovena-kaurahiutaleisiin sekä tuotteen hiilijalanjäljen että tuotteen kokonaisvedenkulutuksen kertovan merkin.  Laitilan Wirvoitusjuomatehdas käyttää tuulivoimaa juomiensa valmistukseen. Turussakin toimiva Orion työllistää Suomessa 2 700 henkilöä. Yritys maksoi vuonna 2011 Suomeen veroja noin 129 miljoonaa euroa. Tuolla summalla saadaan esimerkiksi vuotuiset lapsilisät yli 90 000 lapselle.