epamiellyttava_totuus_juliste_kuvana.jpg

Tänään on tärkeä ensi-ilta Suomessa.

Elokuva Epämiellyttävä totuus, jossa Al Gore selvittää ilmastonmuutoksen tilaa, on nyt täällä. Eri puolilla Suomea vihreät menevät tänään sankoin joukoin katsomaan tätä ihmiskunnan kannalta hyvin tärkeää elokuvaa. Näytösten alussa ja lopussa jaamme ilmastonmuutoslennäkkejä, joissa on käytännön vinkkejä siitä, mitä jokainen voi tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Myös WWF:n nettisivuille on listattu ekovinkkejä, joita jokainen voi hyödyntää ja samalla vaikuttaa posiivisesti ympäristön hyvinvointiin.

Elokuva vaikuttaa jo ennakkomainonnan perusteella niin mielenkiintoiselta, että aion mennä katsomaan sen vielä uudestaan tulevan ympäristöministerimme Stefan Wallinin kanssa. Olen jo kutsunut vanhan opiskelukaverini elokuviin ja ajatuksenamme on mennä heti kun kiireisellä perheenisällä ja puolueen puheenjohtajalla löytyy tilaa kalenterissa!

Toivottavasti Al Goren vahva taistelutahto ilmastomuutosta vastaan tarttuu elokuvan myötä kaikkiin suomalaisiin ja syntyy todellinen tahtotila siirtyä bioenergian, energiansäästön ja joukkoliikenteen aikakauteen.

"Ihmiskuntaa uhkaava aikapommi tikittää. Jos valtaosa maailman tiedemiehistä on oikeassa, meillä on vain kymmenkunta vuotta aikaa välttää katastrofi. Planeettamme on syöksymässä tuhon tielle, johon kuuluu ilmastollisia ääri-ilmiöitä, tulvia, kuivuutta, epidemioita ja ennenkuulumattoman rajuja tappavia helleaaltoja. Tämä on katastrofi, joka on omaa aikaansaannostamme." Lähde: Finnkino

Vaikka ilmastonmuutos on maailmanlaajuisesti kovin haasteemme, niin samalla jatkuu myös paikallinen taistelu Itämeren rehevöitymistä vastaan.

Joukkoliikenteen suosiminen on yksi keino joka auttaa molemmissa tapauksissa.

Siksi en voi ymmärtää miksi Suomen hallitus lakkauttaa yöjunayhteyksiä ja linja-autovuoroja. Vaikka joukkoliikenteeseen tulisi satsata nyt täysillä, niin hallitus ei vaikuta ymmärtäneen tätä asiaa, vaan hitaasti näivettää joukkoliikennettä ja antaa päästöjen kasvaa.

Kun vuosi sitten väänsimme budjettia valtiovarainvaliokunnan liikennejaostossa, meidän annettiin ymmärtää, että nyt käsittelyssä olevassa budjetissa olisi avaus joukkoliikennetuille myös suuriin kaupunkeihin, kuten Turkuun, Helsinkiin, Tampereelle, Espooseen ja Vantaalle.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan Suomi pysyy edelleen tällaisena harvinaisena EU-maana, jossa valtio ei satsaa suurten kaupunkien joukkoliikenteeseen. Yritämme tietenkin taas eduskunnassa saada tähän muutosta ja puhuin tästä samasta asiasta myös eilisessä täysistunnossa kun käsittelimme valtion budjettia.

Toivon, että kaikki kansanedustajat käyvät katsomassa Al Goren elokuvan ja heräävät tämän muutoksen tarpeellisuuteen ennen kuin on liian myöhäistä...

Totuus on epämiellyttävä, mutta sen kohtaaminen ajoissa on parempi vaihtoehto kuin silmien kiinni pitäminen törmäystä odotellessa.

***

Paikallisia vihreitä on jakamassa ilmastotietoa ennen lihavoituja näytösaikoja.

Helsinki (Tuija Brax, Mari Puoskari): Kinopalatsi 2, Tennispalatsi; klo 17.00, 20.00, 22.15
Tampere (Oras Tynkkynen), Plevna 8; klo 14.30, 17.00, 19.45, 22.00
Turku (Janina Andersson, Sini Terävä): Julia; klo 16.15, 18.15, 20.15
Oulu (Kerttu Hakala): Formia 3; klo 18.00, 20.15

Kuva: www.wwf.fi