Keskiviikkoiltana pelattiin Mestarien liigan finaali, jossa vastakkain olivat FC Barcelona ja Manchester United. Meidän perheessä toisen pojan suosikki oli Barca ja toisen ManU, joten meidän kuuden hengen kisastudiossa koettiin vahvoja tunteita. Voittajaksi selvisi Barca, ja oli hienoa nähdä, kuinka pelaajien paidoissa luki sponsorina Unicef.

Vähemmän hienoa oli tiistaina kuulla tuoreesta Palloliiton tiedotteesta, jonka mukaan ydinvoimayhtiö Fennovoima ja Suomen Palloliitto aloittavat yhteistyön ja Fennovoimasta tulee naisten A-maajoukkueen ja tyttöjen maajoukkueiden uusi pääyhteistyökumppani vuodelle 2009. Sopimus ei sisällä asumainontaa, mutta Fennovoima toimii kuitenkin pääsponsorina. Palloliiton tiedotteessa kirjoitetaan suoraan: "Fennovoiman tavoite on saada valtioneuvostolta ja eduskunnalta lupa rakentaa Suomeen uutta ydinvoimaa. Päätöstä odotetaan ensi vuonna." Fennovoima myös sanoo jatkavansa sponsorina toisenkin vuoden, mikäli saa rakennusluvan ydinvoimalle. Onko tämä Fennovoimalta viesti myös meille päättäjille, jotka rakastamme jalkapalloa ja haluamme tukea naisten pelaamista? Ei tunnu hyvältä tämä yhteistyö varsinkin, kun ydinvoiman vastustus on erityisen suurta juuri naisten keskuudessa.

Naisfutis.net-jalkapallosivustolla on käynnistetty adressi sopimusta vastaan. Alla adressin teksti. Itse kävin juuri allekirjoittamassa.

***

Ympäri Suomen 27.5.2009

Suomen Palloliitto tiedotti 26.5. Fennovoiman olevan naisten A-maajoukkueen ja tyttöjen maajoukkueiden uusi pääyhteistyökumppani vuodelle 2009.

Me, tämän kannanoton allekirjoittaneet, olemme ydinvoimasta montaa mieltä, mutta huolemme on yhteinen. Olemme huolissamme siitä, että Palloliitto on valinnut yhteistyökumppanikseen poliittisesti kiistanalaista projektia vetävän yhtiön. Hyväksymällä yhteistyökumppanikseen yhtiön, jonka pyrkimyksenä on lobata ydinvoiman lisärakentamista, on Palloliitto valinnut tässä asiassa puolensa. Mielestämme tällaista poliittista kannanottoa Palloliiton ei pidä tehdä.

Ydinvoima ja politiikka ovat ylipäätään kansaa ja mielipiteitä jakavia, eivät yhdistäviä tekijöitä niin kuin jalkapallon tulisi olla.

Olemme syvästi huolestuneita siitä, haluaako Palloliitto valita tietoisesti kantansa poliittisissa kysymyksissä ja näin saada monien mielipiteen kääntymään naisten maajoukkuetoimintaa vastaan. Meidän mielestämme jalkapalloon ei tarvitse eikä tule sekoittaa politikointia. Tarpeeksi huonoja kokemuksia on saatu jo viime vuosisadan TUL-Palloliitto -taistelusta, joka johti lajin hajoamiseen kahteen poliittiseen joukkueeseen ja lajiliittoon.

Jalkapallo on meidän yhteinen nautintomme, ja haluamme pystyä kaikki yhdessä kannustamaan Suomen tyttö- ja A-maajoukkuetta myös tulevaisuudessa.