Osallistuin tänään Muistiteltta 2 –tapahtumaan Turun Taideakatemian Köysiteatterissa.

Tuli jotenkin vähän kummitusmainen olo, kun alustusten välissä katselimme katkelmia Maria Anderssonin muisti -teoksesta. 34-vuotiaan Maria Anderssonin muisti on pirstoutunut neurologisen vamman seurauksena ja kadoksissa ovat sekä elämä että oman suvun tarina, mutta vähitellen Maria alkaa muistaa...

Itse olen 35-vuotias Janina Maria Andersson, josta aina välillä tuntuu, että on unohtanut jotakin tärkeää.

Köysiteatterissa 30.8 kantaesityksensä saava Maria Anderssonin muisti -produktio on Memento-projektin seuraava etappi. Muistiteltta toimi siten johdantona itse monitaiteelliseen teatteriteokseen. 

Muistiteltta 2 kokosi yhteen eri alojen asiantuntijoita ja yleisön muistiaiheiden äärellä kuuntelemaan ja keskustelemaan. Muistia, sen merkitystä ja vaikutuksia pohdittiin useista, yllättävistäkin näkökulmista.

Valitettavasti en ehtinyt olemaan koko iltaa mukana, kun lapset odottivat minua kotiin, mutta etenkin kuvataiteilija Ingrid Ungin rohkea kuvaus miehestä naiseksi muuttumisesta oli koskettava ja kuvataiteilija Jan-Erik Andersson oli puolestaan erittäin viihdyttävä esiintyjä. Tunsin jotenkin yhteenkuuluvaisuutta suomenruotsalaisen Anderssonin kanssa, vaikkemme olekaan sukua ;o)

Mikä Memento?

Memento on taiteiden ja tieteiden välinen, laaja-alainen ja monivaiheinen hanke, jonka teemana on muistin ja identiteetin merkitys tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Aihetta lähestytään teatterin, tanssin, elokuvan, tieteen ja teknologian keinoin. Tarkoituksena on rakentaa uudenlaisia siltoja; mahdollistaa ajatusten ja ideoiden vaihto näiden eri osa-alueen välillä. Lähtökohdaksi on valittu muistin maailman tutkiminen ja havainnollistaminen sekä taiteen että tieteen tarjoamin välinein.

Memento-projekti tukee Turun kulttuuripääkaupunkihanketta ja se etenee temaattisesti kohti vuotta 2011. Prosessin eri vaiheisiin kuuluvat mm. muistiaineiston kerääminen ja tallentaminen, Muistiteltta-tapahtumat, monitaiteellinen teatteriproduktio sekä pysyvän dialogin synnyttäminen taiteen ja tieteen välille. Memento-projektin suunnittelevaan työryhmään kuuluvat dramaturgi Seppo Parkkinen, ohjaaja Juha Malmivaara, koreografit Lassi Sairela ja Eeva Soini sekä tuottaja Maija Palonheimo.