Lämpimässä syyskuun illassa seisoimme joukko ihmisiä vilkuttamassa hyvästit yöjunalle matkalla Joensuuhun...

Jotenkin tuli vähän déjà vu -olo, kun muistelin vuotta 1991: silloin vihreät matkustivat viimeisellä junalla Turusta Uuteenkaupunkiin. Joskus tämä taistelu raideliikenteen puolesta tuntuu taistelulta tuulimyllyjä vastaan, vaikka myös taistelu tuulivoiman puolesta tuntuu joskus vaikealta...

Tässä lähettämämme lehdistötiedote

Jäähyväiset yöjunille

Tänään illalla seisomme Turun rautatieasemalla vilkuttamassa hyvästit näillä näkymin viimeiselle yöjunalle Turusta Joensuuhuun. Tätä junayhteyttä eivät tule kaipaamaan pelkästään turkulaiset ja joensuulaiset, vaan yhtä paljon radan varrella sijaitsevien kuntien asukkaat. Hekin ovat tarvinneet tätä legendaarista yhteyttä voidakseen kätevästi olla yhteydessä muuhun Suomeen.

Olemme todella pettyneitä hallituksen haluttomuuteen ja kyvyttömyyteen satsata joukkoliikenteeseen, joka johtaa nyt muun muassa yöjunaliikenteen lopettamiseen reitillä Turku-Joensuu 3.9.2006 alkaen.

Yöjuna on monille ainoa tapa matkustaa edullisesti ja aikaa säästäen pitkiä matkoja. Yöjunaliikenteen lopettaminen ohjaa ihmisiä siirtymään auton tai lentokoneen käyttöön, mikä lisää huomattavasti energiankulutusta ja ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.

Liikenneyhteyksien karsiminen on kehnoa aluepolitiikkaa, koska se vähentää syrjäseutujen houkuttelevuutta asukkaiden, yritysten ja matkailijoiden silmissä.

Yöjunavuorojen lopettamista perustellaan niiden tappiollisuudella. Jos todella haluamme pysäyttää ilmastomuutoksen ja Itämeren tukehtumisen, niin joukkoliikennettä on tuettava. Jopa silloin kun se ei ole markkinavoimille kannattavaa.

Tavataan Turun juna-asemalla lauantai-illalla 2.9.2006 klo 20.58.

Janina Andersson (vihreä kansanedustaja joka rakastaa junia)
Mirka Muukkonen (Tulenkantajanaisten puheenjohtaja joka haluaa liikenteen raiteilleen)