Matkani vahvin kokemus tähän asti on ollut keskustelu äitien, vastasyntyneiden ja lasten terveydestä. UNICEF isännöi tätä keskustelua yhdessä IPU:n kanssa.

Katselimme aluksi UNICEF:in videon, joka toi elävästi mieleeni kaikki näkemäni surevat äidit, jotka ovat menettäneet lapsensa ja tämän tuskan lisäksi kärsivät fistulasta lopun elämäänsä. Fistula on pitkittyneessä synnytyksessä tapahtuva vaurio, joka aiheuttaa avanteen emättimen ja virtsarakon ja/tai peräsuolen välille. Tämä johtuu siitä, että vauva ei jostain syystä tule synnytyskanavan läpi normaalisti ja menehtyy synnytyskanavaan, koska keisarinleikkaus ei ole mahdollista tai siihen ei ehditä ajoissa. Jos äiti selviää tästä hengissä, vuotaa hän virtsaa ja ulosteita siihen asti, että hän mahdollisesti onnellisessa tapauksessa pääsee leikkaukseen. Esimerkiksi Etiopiassa kävin fistula-sairaalassa, jossa näitä onnettomia äitejä leikataan. Jos heitä olisi ollut synnytyksessä auttamassa kätilö ja heillä olisi ollut mahdollisuus keisarinleikkaukseen, niin koko tämä kauheus olisi voitu välttää. Kyyneleet nousivat taas silmiini niin kuin aina ennenkin, kun kohtaan näitä edelleen jatkuvia, valtavaa surua aiheuttavia tilanteita. Kun minä olen pelännyt synnyttämistä Suomessa, niin miltä tuntuu synnyttää 13-vuotiaana yksin ilman mitään apua.

Tansanialainen naisedustaja Gertrude Ibengwe Mongella Pan-Afrikan parlamentista, kertoi kuinka hän oli suututtanut maansa presidentin sanomalla, ettei tämä ole ollenkaan yhtä huolissaan yhdestä vaarassa olevasta sadosta kuin toisesta asiasta. Tämä asia on lasten kuolleisuus. Tämän jälkeen Tansaniassa alettiin satsata lasten selviytymiseen. Jotta lapsi voisi selviytyä, pitää äidinkin voida hyvin. Hänen vaalipiirissään naiset liikkuvat kanooteilla synnytyssairaalaan ja moni äiti on kuollut kanootissa matkalla sairaalaan. Yksi näistä naisista kuoli hänen autoonsa, kun hän ei ehtinyt keisarinleikkaukseen. Hän on nyt perustamassa joitakin huoneita sairaalan viereen, jotta naiset voivat tulla pari viikkoa etuajassa odottamaan synnytystä.

Filippiiniläinen senaattori Pia Cayetano piti todella valaisevan ja vahvan puheenvuoron oman maansa tilanteesta. Filippiineillä on sanonta: "A woman giving a birth has one foot in the grave." Jos todella kuulin oikein, niin siellä vähintään kymmenen äitiä kuolee synnytyksen yhteydessä joka päivä. Tavoite on nyt saada edes yksi koulutettu kätilö joka kaupunkiin Filippiineillä. Pia itse kiertää maataan ja luennoi imettämisen tärkeydestä. Samalla he yrittävät myös nostaa naisten itsetuntoa ja yleistä terveyttä. Etenkin äitien kokema väkivalta vaikeuttaa kykyä toimia äitinä. Useampi nainen puhuikin naisten itsekunnioituksen tärkeydestä. Myös tyttöjen kouluttaminen ja voimistuttaminen oli paljon esillä.

UNICEF:in edustaja veti yhteen nämä puheenvuorot niin, että iso syy äitien kuolemiin on yhteiskunnallinen tasa-arvo ja asenteet. Esimerkiksi asenne seksuaalista väkivaltaa kohtaan on yksi suuresti vaikuttava tekijä. Esimerkiksi belgialainen edustaja, joka on aiemmin toiminut gynekologina monissa Afrikan maissa, kertoi nähneensä monen synnyttävän naisen kuolevan. Hän kertoi eräästä ongelmasta, joka ei ole riippuvainen rahan puutteesta vaan asenteista. Markkinoilla on olemassa halvat ja hyvät lääkkeet, jotka auttavat synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon. Ongelma on, että näitä pillereitä voidaan käyttää myös jälkiehkäisyyn, minkä takia nämä pillerit ovat monissa maissa kiellettyjä ideologisten syiden takia. Tämän takia moni nainen kuolee turhaan. Ghanalainen edustaja puolestaan kertoi, että heidän maassaan lääkärin on saatava aviomiehen suostumus ennen kuin hän saa suorittaa hätäsektion naiselle. Tämä voi helposti johtaa siihen, että äiti ehtii menehtyä ennen kuin mieheen on saatu yhteys. El Salvadorin edustaja puolestaan kertoi, että heillä monet 12-16-vuotiaat tytöt ovat tulleet raskaaksi nimenomaan seksuaalisen väkivallan seurauksena.

Suomessa jatkamme samasta aiheesta tiistaina 22.4.2008, kun eduskunnassa on väestöryhmän järjestämä seminaari, joka käsittelee kehitysmaiden äitiysterveyttä. Tässä siitä pieni mainospala englanniksi:
The Finnish All-Party Parliamentary Group on Population and Development: Still today every minute, a woman in the developping world dies for treatable complications of pregnancy or childbirth resulting more than 500 000 deaths annually. And for every woman who dies, as many as 20 others are seriously harmed or injured due to childbearing.

No Woman Should Die Giving Life: PUSH FOR CHANGE!