1241597297_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä vapun jälkeen kuva minusta ja Sohon Torwien Antti Suomelasta Aidossa Vihreässä Vapussa.

Olen tänäkin vappuna puhumassa Turun seudun vihreiden perinteikkäässä Aidossa, vihreässä vapussa Aurajokirannassa vappupäivänä. Se pidetään Apteekkimuseon edessä (Läntinen Rantakatu 13) 1.5. klo 13-14.30. Puhujina ovat lisäkseni kulttuurilautakunnan puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Elina Rantanen, kaupunginvaltuutettu Mikko Laaksonen ja Åbo svenska gröna -yhdistyksen puheenjohtaja Jonas Heikkilä. Musiikista vastaavat Sohon Torwet. Lisäksi avaan tänään Tapiolan perinteiset Wappusoudut Aurajokirannassa klo 13. Itse kisan selostaa Mikko Vuorenpää.

Vappu on työläisten juhlan lisäksi myös opiskelijoiden juhlaa. Tänään taas valkolakkiset kokoontuvat Taidemuseon eteen laittamaan lakit päähän. Opiskelijoilla onkin aihetta välillä rentoutua. Heidän varalleen on ladattu suuria odotuksia Suomen tulevaisuudesta, ja paineita ei vähennä esimerkiksi se, että opiskeluaikoja on rajattu ja työmarkkinat ovat epävarmemmat kuin aiemmin.

Esimerkiksi taannoin puhuin Tekniikan akateemisten edustajan kanssa. Ei ole juhlapuhetta Suomen tulevaisuudesta, jossa ei korostettaisi, miten innovaatiot ovat Suomen keino pärjätä tulevaisuuden maailmassa. Miten me sitten panostamme näihin tulevaisuuden innovaattoreihimme?

Suomessa koulutetaan insinöörejä väkilukuun suhteutettuna toisiksi eniten maailmassa. On syytä pohtia, ovatko koulutusmäärät kohdallaan, kun esimerkiksi amk-insinöörien ja diplomi-insinöörien koulutuspaikkoja on vuosittain enemmän tarjolla kuin laajan matematiikan kirjoittaneita valmistuu ylioppilaaksi. Samaan aikaan opiskelijamäärät opettajaa kohti ovat kaksinkertaistuneet 1980-lukuun verrattuna. Suomi satsaa muutenkin yhden insinöörin kouluttamiseen puolet vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opetuslaitteet ovat vanhentuneita. Insinööriä on vaikea kouluttaa pelkästään kirjoista.

Toivotan tupsulakeille ja muille opiskelijoille oikein rentouttavaa taukoa opiskelujen keskelle. Te olette tämän tauon ansainneet.