Kun edellisessä kirjoituksessani kerroin tasa-arvon puolustamisesta Suomessa, niin nyt puhumme ihan eri tason ongelmista Inter-Parliamentary Unionin eli IPU:n kokouksessa, jossa olen yksi Suomen edustajista. Kyseessä on siis 118th Assembly of the Inter-parliamentary union Kapkaupungissa, Etelä Afrikassa.

Tämä kokous alkoi niin, että heti mentiin suoraan asiaan. Niille suomalaisille, jotka olivat tulleet jo aikaisemmin tänne Kapkaupunkiin, oltiin kerrottu, että joka toinen eteläafrikkalainen nainen on raiskattu vähintään kerran. Äidit pyytävät e-pillereitä 11-vuotiaille tyttärilleen, jotta he eivät tulisi raskaaksi, kun heidät raiskataan. Ei siis "jos" vaan "KUN" heidät raiskataan! Afrikan kansalliskongressi-puolueen (ACN) nykyinen puheenjohtaja ja luultavasti Etelä-Afrikan tuleva presidentti Jacob Zumaa on häntäkin syytetty raiskauksesta. Häntä ei ole kuitenkaan tuomittu, mikä on täällä hyvin tavallista raiskaustapauksissa. Nämä asenteet naisia kohtaan tuntuvat aina yhtä järkyttäviltä. Suurin osa raiskauksista tapahtuu vielä kaveriporukassa. Eihän miehetkään voi olla tyytyväisiä tällaiseen asenneilmapiiriin, jossa tyttäret eivätkä siskot eivät voi luottaa miehiin.

1464760.jpg

Ensimmäinen virallinen tilaisuus oli naiskansanedustajien yhteistapaaminen eli naiskokous (jonka kuvassa olen yhdessä kollegojeni ja Sinikka Hurskaisen (sd.) ja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) kanssa). Ensimmäisiä asioita, joita meille täällä kerrottiin oli, että puolet maailman naisista synnyttävät ilman kätilön apua. Ei ole siis ketään, joka voisi auttaa, mikäli synnytyksessä tulee ongelmia. Tästä aiheesta puhumme enemmän seuraavina päivinä.

1464766.jpg

Tämän päivän keskusteluaiheen aloitti kuvassa kanssani oleva Etelä Afrikan ulkoministeri Nkosazana Dlamini-Zuma (aiemmin mainittu Zuma on muuten hänen ex-aviomiehensä, pienet on piirit täällä), joka vaikutti vahvalta naiselta. Hän  puhui naisista, joita käytetään vierastyövoimana, jolloin he eivät saa asettua pysyvästi asumaan. Perheet rikotaan, kun maalla asuvia pakotetaan töihin esimerkiksi kaivoksiin. Esimerkiksi zambialaisia naisia houkutellaan malleiksi Etelä-Afrikkaan, ja perillä heille selviää, että he joutuvatkin prosituoiduiksi. Pienenä ensiaskeleena naisille pitäisi saada erikoisviisumeita, jotta he voivat liikkua vapaammin rajan yli, niin ettei kotona käyminen olisi kohtuuttoman vaikeaa.