Päivät kansanedustajan eivät todellakaan ole yksitoikkoisia. Yhteen päivään mahtuu hyvin erilaisia asioita. Nyt keskiviikkona lähdin tavalliseen tapaan Turusta junalla klo 7.35. Perillä Helsingissä juoksin täysillä eduskuntaan, sillä juna oli juuri ne viisi minuuttia myöhässä, mikä tekee vaikeaksi ehtiä prikulleen klo 9.30 lyömään nuijaa pöytään avatakseni lakivaliokunnan kokouksen.

Kokouksessa kävimme pari tuntia yksityiskohtaisesti läpi jatkokäsittelylupaa. Sitten kävin nopeasti ilmoittautumassa puhujalistaan päivän istuntokeskusteluun Itämerestä. Valitettavasti tulin vähän liian myöhään, joten arvasin heti, että en ehdi saamaan sitä puheenvuoroa ennenkuin varaamani kaksi tuntia istuntoon loppuvat.

Tämän jälkeen kävin englanninkielen tunnilla, josta siirryin suoraan tapaamiseen Iranin oppositiojohtajan kanssa. Täältä jatkoin suoraan palaveriin Oikeusministeriön virkamiesten kanssa raiskauslainsäädännöstä. Laki on tällä hetkellä kuulemisvaiheessa valiokunnassame ja kävimme mahdollisia lain ongelmakohtia läpi virkamiesten kanssa. Olin itse lakivaliokunnan jäsen, kun raiskauspykäliä uudistettiin viimeksi vuonna 1998. Silloin käytin aiheesta mm. tällaisia puheenvuoroja. Torstai-iltana olin aiheesta A-talkin ajankohtaiskeskustelussa, jonka voi kuunnella nyt myös netistä Ylen areenasta.

Seitsemässä minuutissa söin sitten fetasalaatin ja juoksin puhemiesneuvostoon. Sitten alkoi istunto ja kuuntelin Itämerta koskevia puheenvuorja ja ehdin pitämään lyhyen debattipuheenvuoron, mutta pitempää puhenvuoroani en ehtinyt pitää, ennen kuin kaksi tuntia oli kulunut, ja minun piti siirtyä toiseen huoneeseen antamaan pitkää yhteishaastattelua kahden muun edustajan kanssa lehteen. Värikäs keskustelumme venyi niin pitkäksi että tulin joitakin minuutteja myöhässä Suomen Pankkiin, jossa vihreä eduskuntaryhmä kuunteli hyödyllisiä luentoja eri rahoitusalaan liittyvistä asioista. Sokerin pohjalla oli luento ilmastonmuutoksen vaikutuksesta keskuspankin toimintaan. Viesti oli, että energian hintaa pitäisi nyt nostaa vähitellen ja hitaasti eikä poukkoilevasti suurin askelin, sillä silloin inflaatiopaineet ja palkannostopaineet kasvavat. Eli nyt pitäisi tehdä selkeä suunnitelma energiaverojen nostamisesta monilla pienillä askelilla.

Vapaamuotoisemmassa keskustelussa illalla sain sitten tietää, että Finanssivalvonnan valtuudet ja oikeudet tulisi laajentaa samaan suuntaan kun vaikkapa Ruotsissa. Olen ollut huolissani heidän resursseistaan eli käytännössä työntekijöiden palkkaamiseen varatusta rahasta mutta oikeuksien ja valtuuksien laajentaminen ei maksa mitään.

Lopulta olin pölyisessä Helsingin kimppavuokrakämpässäni noin klo 22 ja luin papereitani seuraavan päivän hanskaamiseksi noin tunnin verran ennen kuin  simahdin. Varhain seuraavana aamuna edessä oli vierailu Vantaan käräjäoikeuteen.