Heidi Hautalan ja Paavo Lipposen välillä kipinöi liittyen Lipposen ydinvoima-myyntipuheisiin eduskunnan virallisella matkalla Puolassa, jossa hän on käyttänyt ydnvoimalobbareiden tekstiä puhuessaan Suomen energiapolitiikasta.

Tähän liittyen muistan, että kun olin puhemiehen delegaation kanssa Australiassa, niin sielläkin Lipponen monta kertaa innostui kertomaan kuinka me Suomessa pidämme ydinvoimasta. Minun oli pakko pari kertaa vähän epäkohteliaasti huutaa väliin, ettei tämä koske esimerkiksi vihreitä Suomessa.

Mielestäni meidän tulisi markkinoida Suomea bioenergian mallimaana maailmalla, eikä ydinvoiman mallimaana. Tämä tietenkin myös vaatii, että todellakin satsaamme kotimaiseen bioenergiaamme. Ei ole kovin uskottavaa, jos toisaalta yritetään korostaa ja ulkomailla markkinoida sitä, että Suomessa tehdään innovaatioita, kehitetään energiaa säästävää teknologiaa ja uusia energiamuotoja ja että Suomesta pitäisi tehdä uusiutuvan energian ja energiansäästön mallimaa, jos samaan aikaan puhemies käy eri maissa puhumassa ja markkinoimassa ihan toisenlaista energiaa, joka ei lisää Suomen kilpailukykyä, ei juurikaan työllistä Suomessa saati vahvista suomalaista tutkimus- ja teknologiaosaamista.

Ollessani valtionvarainvaliokunnan ympäristöjaoston kanssa Iso-Britanniassa he oikein toivoivat meiltä ideoita mitä bioenergian lisäämiseksi voisivat tehdä. Heitä kiinnosti myös suomalaisten firmojen tuotteet bioenergiaan liittyen.

Suomen eduskunnan puhemiehen sopisi mielestäni paremmin markkinoida esimerkiksi kotimaisia bioenergia-alan yrityksiä sekä energiansäästöyrityksiä maailmalla kuin ulkomaisia ydinvoimayhtiöitä.