892851.jpg

Nazen tueksi järjestetty tilaisuus Turun Mikaelin kirkossa eilen muutti täysin luonnettaan, kun hän meidän suureksi iloksemme sai itse olla mukana. Ohjelma koostui puheista, musiikista ja runoista. Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen on ansainnut jättisuuren kiitoksen rohkeudestaan laittaa itsensä ja seurakuntansa likoon ahdistuneen ja pelokkaan muukalaisen auttamiseksi. Nyt Naze ei todellakaan ole enää muukalainen vaan osa yhteisöämme. Turun naiskeskuksen toiminnanjohtaja Raija Ala-Lipasti on ennenkin yrittänyt auttaa monia väärin kohdeltuja naisia, ja yhdessä olemme puhuneet nasten kanssa ja soitelleet viranomaisille. Kirkon mukaantuleminen antoi tälle kerralle suuremman painoarvon, ja nyt julkinen keskustelu on todella ollut paikallaan.

Turvapaikan saamisen kynnys on Suomessa liian korkea. Suomi ei ole ollut maa, josta suojelua tarvinneet olisivat sitä aina saaneet. Naze Aghain tapaus on jälleen kerran nostanut esiin sekä tarpeen ottaa turvapaikkapäätöksissä huomioon naisiin ryhmänä kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset että tarpeen inhimillistää turvapaikan saamisen ehtoja. Kuten maahanmuuttoministeri Astrid Thors on todennut, naisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset täytyy osata ottaa huomioon turvapaikan perusteena. Lisäksi päätöksessä täytyy voida ottaa huomioon inhimilliset syyt. Joskus turvapaikanhakijan palauttaminen kotimaahansa ei ole kohtuullista.

Hallitus on päättänyt uudistaa ulkomaalaislakia niin, että vastaisuudessa humanitaariset syyt mahdollistaisivat oleskeluluvan myöntämisen. Haluan yhtyä eduskuntaryhmämme puheenjohtajan Anni Sinnemäen kiitoksiin ministeri Thorsille aloitteellisuudesta tässä asiassa ja toivomme, että hallitus saa pian sovittua lakimuutoksesta

Kuvassa Naze on juuri saanut Jounilta ison nalle-ystävän...