Ohjelma jatkui torstaina samoissa merkeissä kuin tähänkin asti. Vuorossa oli konferenssi: Countdown to 2015, Maternal, Newborn & Child Survival. Tämä on  projekti, jonka tarkoitus on monikumppanuuden voimin raportoida niiden 68 maan kehitys äitiys- ja lapsikuolleisuudessa, joissa tilanne on huonoin. Näissä maissa tapahtuu 97% kaikista maailman äitiys- ja lapsikuolleisuudesta. Seurannassa on 22 interventiota, joiden tarkoituksena on pelastaa äitien, vastasyntyneiden ja lasten henkiä.

Tässä siis seurataan  numero neljää ja viittä päätetyistä YK:n Millenium development goals (MDG).
Ainoastaan 16 maata (24%) ovat oikealla polulla lapsikuolleisuuden torjunnassa (MDG 4). Vuoden 2005 jälkeen tämä määrä on vain lisääntynyt kolmella maalla.
56:lla maalla 68:sta maasta (82%) on niin korkea äitiyskuolleisuus, että se jarruttaa MDG 5 tavoiteen saavuttamista.

The Lancet lehden päätoimittaja Richard Horton puhui siitä, kuinka eräät maat ovat todistaneet, että jos halutaan, niin saadaan aikaan nopeaakin edistystä. Tansania on tuplannut terveydenbudjettinsa ja saanut aikaan hurjaa parannusta. Ruokavalio on todella merkityksellinen sekä äidin että lapsen terveydelle. Jo rintaruokinnan edistämisellä voidaan pelastaa paljon lapsia. Saharan alapuolella olevassa Afrikkassa tapahtuu puolet koko maailman äitiys- ja lapsikuolleisuudesta, ja monessa maassa kehitys on kääntynyt peruutusvaihteelle. Konfliktit ja HIV ovat yksiä pääsyistä.

Äitiys- ja lapsikuolleisuus tuntuu kovin eteäiseltä asialta monien päättäjien mielestä myös näissä maissa, joissa kuoleisuus on erittäin suuri. Poliitikot pitää herättää huomaamaan, kuinka suuresta asiasta on kyse. Meidän pitää herättää päättäjät ymmärtämään, kuinka paljon naisia kuolee synnytyksiin ja lapsia ennenkuin he täyttävät kolme vuotta. Pitää kertoa, että asiaan on mahdollista tehdä parannus.

Miksi äidit ja lapset sitten kuolevat näissä 68 maassa?
1) Vain noin 30%:lla naisista on saatavilla tarvittavia ehkäisyvälineitä. Kondomi pelastaisi lukemattomia henkeä. Jostain olen kuullut, että Afrikassa riittää kondomeja yhdelle miehelle vain yksi vuodessa. 
2) 80% äideistä pääse vähintään kerran raskauden aikana terveystarkastukseen.
3) Ainoastaan vähän päälle 50% synnyttäjistä saavat koulutetun kätilön apua synnytyksessä.
4) Vain noin 25% synnyttäneistä pääsevät kahden päivän sisällä synnytyksen jälkeiseen terveystarkastukseen.
5) Kummallista kyllä vain noin 30% vauvoista on täysimetyksessä, vaikka imettäminen on ilmaista.
6) Vain  30 % lapsista saavat tarvittaessa hoitoa keuhkokuumeeseen.
7) 80% lapsista saavat rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan.

Nämä tiedot olivat kokousmateriaalista poimittuja tietoja, sillä itse konferenssi oli varsin tylsä, vaikka aihe olikin sama kun eilisessä todella hyvässä keskustelussa. Tässä näkyi se suuri ero, että kun asioista puhutaan suoraan ja sydämestä, niin se toimii, mutta kun sanoilla vaan briljeerataan, niin ainakin minun mielenkiintoni vähenee. Kun eilen tunsin, ettei minulla ollut paljon lisättävää, niin nyt minun oli pakko yrittää herätellä keskustelua kertomalla niistä vääryyksistä, joista kuulin eilisessä keskustelussa. Naisia ei kuole vain rahan puutteen takia vaan pitkälti myös asenteiden takia. Puhuin näistä tabuista myös kokouksessa. Kerroin myös meidän eduskunnassa toimivasta väestö- ja kehitystyöryhmästä, jossa toimitaan yhdessä yli puoluerajojen. Sain paljon kiitosta naisilta, jotka tänään olivat muuten aika hiljaa, kun paikalla oli paljon miehiä.